Polislik yaş sınırı, polis olmak isteyen adaylar tarafından çok merak ediliyor. Vatandaşlarımız, polis olmak istiyor fakat polis alımlarında yaş sınırının da ne olduğunu araştırmak istiyor. Çünkü bildiğiniz üzere, polislik mülakatlardan geçilerek kabul edildiğiniz bir meslek. Haliyle bu mülakatları geçmek üzere de çevik olmalısınız. Bu gibi durumlarda da akıllara polislik yaş sınırı kaçtır gibi sorular geliyor.
Polislik için yaş sınırı, önceden belirlenmiş bir kriterdir. Bu kriterin altında kalan adayların başvuruları da zaten kabul edilmiyor. Polis olmak isteyen kişiler, genelde PMYO yaş şartına da takılabiliyor. Ancak bu durumda, polislik yaş sınırı nedir, kaç yaşına kadar polis olabilirim diye sorular ortaya çıkıyor. Öncelikle belirtmeliyiz ki, polis olmanız için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekiyor.
Polislik Yaş Sınırı Nedir?
Polis olmak ve kariyerine emniyet teşkilatında yön vermek isteyen kişiler polislik yaş sınırı nedir sorusunun cevabını merak etmektedir. Polis olabilmek için bazı şartları yerine getiriyor olmanız gerekmektedir ve bunlardan biri de yaş şartıdır. Yaş sınırı sizin mezun olduğunuz öğrenim derecenize ve polislik eğitimi alacağınız kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir.
Hayali polis olmak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak olan bireyler polislikte yaş sınırı kaçtır sorusunu sık sık yönelterek bilgi sahibi olmak istemektedirler. Aşağıda emniyet teşkilatı mensuplarını yetiştirmek için eğitim veren kurumlar ve polis olmak için yaş sınırı detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu şartlara göz atarak siz de hangi şartlar altında polislik için başvurabileceğinizi öğrenebilirsiniz.
PMYO Yaş Şartı
Polis Meslek Yüksekokulu olan PMYO, emniyet teşkilatının polis ihtiyacını karşılamak için ön lisans düzeyinde eğitim veren bir yükseköğretim kurumudur. Bu yükseköğretim kurumunda polis alımı yaş sınırı ise 26’dır. Polis Meslek Yüksekokulunda polislik eğitimi alabilmeniz için PMYO yaş şartı ise, 18 yaşını tamamlamış ve 26 yaşından gün almamış olmanız gerekmektedir.
Bu durum sınavın yapılacağı yılın 01 Ocak tarihinden itibaren geçerlidir.
Polis Meslek Yüksekokulunda polislik eğitimi almanız için sağlamanız gereken başka şartlar da bulunmaktadır. Bu şartlar aşağıda sıralanmıştır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
- En az lise veya dengi bir okuldan mezunu olmanız gerekmektedir.
- ÖSYM tarafından yapılan, TYT sınavından yeterli puanı almış olmanız gerekmektedir.
- Erkek öğrencilerin en az 167 cm, kadın öğrencilerin ise en az 162 cm boy uzunluğuna sahip olması gerekmektedir.
- Erkek ve kadın öğrencilerin vücut kitle indeksinin 18.00 – 27.00 arasında olması gerekmektedir.
- Polislik yapmaya engel herhangi bir sağlık sorununuzun olmaması gerekmektedir.
- 1 yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına mahkum olmuş olmamanız gerekmektedir.
- Alkol veya uyuşturucu madde tedavisi görmemiş olmanız gerekmektedir.
- Daha önce sağlık sorunları dışında herhangi bir nedenle polislik eğitim kurumlarından çıkarılmamış olmanız gerekmektedir.
- Kayıt tarihiniz itibariyle herhangi bir siyasi parti veya bu siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamanız gerekmektedir.
- Yapılacak olan güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması gerekmektedir.
Bu şartları sağlamanız halinde Polis Meslek Yüksekokuluna kayıt için başvuruda bulunmanız mümkündür. Bu şartlardan birini veya birkaçını sağlamıyorsanız başvuru yapamazsınız.
PAEM Yaş Şartı
Polis Amirleri Eğitim Merkezi olan PAEM, 2015 yılında ortaya çıkmıştır. PAEM sayesinde emniyet teşkilatının orta ve üst kademe yöneticileri yetiştirilmektedir. Bu eğitim merkezinde eğitim görebilmek için ise gerekli yaş şartını sağlıyor olmanız gerekmektedir. PAEM yaş şartı ise, kaydın yapılacağı yılın 01 Ocak tarihi itibariyle 30 yaşından gün almamaktır. Bu alıma yalnızca lisans mezunu olanlar başvuru hakkı kazanmaktadır. Polislik yaş sınırı bu sebeple oldukça önemlidir.
Polis Amirleri Eğitim Merkezinde eğitim alarak emniyet teşkilatında orta ve üst düzey yönetici olabilmeniz için gereken diğer şartlar aşağıda belirtilmiştir.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
- En az lisans mezunu olmanız gerekmektedir.
- KPSS Lisans P3 puan türünden en az 70,00 puan almış olmanız gerekmektedir.
- Silah taşımanızda hukuki bir engel olmaması gerekmektedir.
- Sağlık yönünden bir engelinizin bulunmaması gerekmektedir.
- Alkol ve uyuşturucu gibi maddeler nedeniyle tedavi görmüş olmamanız gerekmektedir.
- Terör örgütleriyle herhangi bir bağınızın olmaması gerekmektedir.
- Başvuru yaptığınız tarihte herhangi bir siyasi partiye veya yan kuruluşuna üye olmamanız gerekmektedir.
- Başvuru yapan kişinin ve eşinin herhangi bir fuhuş, kumar gibi suç geçmişinin olmaması gerekmektedir.
- Erkekler için ise en az 167, kadınlar için ise en az 162 cm boy uzunluğu aranmaktadır
- Güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan şartları sağladığınız takdirde Polis Amirleri Eğitim Merkezinde eğitim almak için başvuruda bulunabilirsiniz. Bu şartlardan birini veya birkaçını sağlamıyorsanız başvuruda bulunamazsınız. Başvuruda bulunduğunuz takdirde sonradan bu şartları sağlamadığınız anlaşılırsa adaylığınıza son verilmektedir.
POMEM Yaş Şartı
POMEM yani Polis Meslek Eğitim Merkezleri, ön lisans veya lisans mezunu kişilerin emniyet teşkilatı içerisinde polislik yapabilmesi için eğitim veren kurumdur. Aranan niteliklere sahip olan kişiler sınava sokulmakta ve başarılı oldukları takdirde en az 6 ay polislik eğitimi verilmektedir.
Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitim alarak polis memuru olabilmek için gereken POMEM yaş şartı ise erkek ve kadınlarda 30 yaşından gün almamaktır. Bu şart, başvurunun yapılacağı yıl 01 Ocak tarihinden itibaren baz alınmaktadır.
Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitim alarak polis memuru olabilmeniz için gereken diğer şartlar aşağıda sıralanmıştır.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmektedir.
- Önlisans mezunları için KPSS P93 puanı en az 65.00, Lisans mezunları için ise KPSS P3 puanı en az 60.00 olmalıdır.
- Kadınlar için en az 162 cm, erkekler için ise en az 167 cm boy uzunluğu aranmaktadır.
- Hukuki yönden silah taşımaya veya kullanmaya engel olan bir durum bulunmamalıdır.
- Sağlık şartları yönetmeliğinde yer alan koşulları sağlamanız gerekmektedir.
- Adayın kendisinin veya eşinin kasten işlenen bir suçtan dolayı 1 yıl veya daha fazla hapis cezası almamış olması gerekmektedir.
- Adayın kendisinin veya eşinin fuhuş, kumar gibi suçlardan ceza almamış olması gerekmektedir.
- Adayın alkol ve uyuşturucu madde tedavisi görmemiş olması gerekmektedir.
- Başvuru yaptığınız tarihte herhangi bir siyasi partiye veya siyasi partilerin yan kuruluşlarına üye olmamanız gerekmektedir.
- Daha önce polis eğitim kurumlarından çıkarılmamış olması gerekmektedir.
- Yapılacak güvenlik soruşturmasının olumlu sonuçlanması gerekmektedir.
Yukarıda yer alan koşulları sağladığınız takdirde Polis Meslek Eğitim Merkezlerinde eğitim alarak polis memuru olabilmek için başvuru yapabilirsiniz. Bu şartların birini veya birkaçını sağlamadığınız takdirde başvuru yapamazsınız. Başvuru yapmışsanız bile sonradan anlaşıldığı durumda adaylığınız ve öğrenciliğiniz sona erecektir. Peki polislik bayan yaş sınırı kaçtır?
Polislik Bayan Yaş Sınırı Kaçtır?
Polislik yaş sınırı konusunda tüm okullara ait bilgilere yer vermeye çalıştık. Polis olmak istiyorum diyen kişiler, genelde yaş sınırına takılıp takılmayacağını merak ediyor. Bayanlar için de polislik yaş sınırı aynı kriterlerden oluşmaktadır. Yani kadın polislik yaş sınırı da 18 yaşından itibaren başlamaktadır. 26 yaşından büyükler ise polis olamıyorlar. Polislik yaş sınırı üzerinde kalanlar başvuru yapamıyor.
Polislik yaş sınırına takılan kişiler başvuru yapamadığı gibi, bu şansları da tamamen ortadan kalkıyor. Bu sebeple polis olmak için polislik yaş sınırı en önemli kriterlerden biridir.
Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın