Avrupa’nın en büyük otomobil üreticileri arasında yer alan Alman araba markası Opel, 1862 yılında Adam Opel tarafından kurulmuştur. 2012 yılında 150. Yıldönümünü kutlayan marka tamamen elektrikten güç alan Ampera modeliyle Avrupa otomotiv pazarında yeni bir segment oluşturmuştur. Gelişmiş mobilite çözümleriyle sektörün öncülüğünen oynayan marka 2016 yılında 13 yeni motor ve 23 yeni otomobil tanıtmıştır.
Küçük şehir aracı ADAM ve üstü açılabilir lüks otomobil modeli Cascada da bu tarihlerde görücüye çıkmıştır.
7 Avrupa ülkesinde 11 tane fabrikası var
Merkezi Almanya’nın Rüsselsheim şehrinde bulunan dev otomobil üreticisi 7 farklı Avrupa ülkesinde 11 fabrika ve 4 tane de test ve geliştirme merkezine ev sahipliği yapıyor. Avrupa kıtası genelinde 37 bin kadar çalışan istihdam eden firmanın sadece Almanya’da 20 bin personeli mevcut.
Opel ve onun İngiliz kardeş markası Vauxhall halihazırda 50’den fazla ülkede satılıyor. 2012 yılında ise şirket tüm dünya genelinde 1 milyondan fazla binek ve hafif ticari araç satarak rekora imza atmıştır.
Opel en çok satan Alman markası haline geldi
1929 yılının Mart ayında Amerikan otomobil devi General Motors, Opel’in modern fabrikalarından çok etkilendi ve şirketin yüzde 80’ini satın aldı. 1931’de ise yüzde 100’ünü alarak Opel’i bünyesine katan GM, bu sayede Opel ailesine 33.3 milyon dolar kazandırdı.
1935’te ise Opel, senede 100 binden fazla otomobil üretmeyi başaran ilk Alman markası oldu. Bunda çok sevilen P4 modelinin katkısı büyüktü tabii. 23 beygir gücündeki 1.1 litrelik dört silindirli motora sahip olan bu araba en fazla 85 km/s hız yapabiliyordu.
2008 yılında yaşanan uluslararası mali kriz döneminde ağır yara alan GM, 10 Eylül 2009 tarihinde Opel’in yüzde 55’lik hissesini Alman hükümetinin onayıyla Magna grubuna satmayı kabul etti. Daha sonra bu işlem iptal edildi.
Akabinde alınan Opel’i yeniden yapılandırma kararları kapsamında Belçika’nın Antwerp şehrindeki fabrika kapatılmıştır. 2010 yılında ise Alman otomobil üreticisi sonraki 5 yıl boyunca harcanacak 11 milyar Euro’luk yatırım paketini duyurdu. Bu miktarın 1 milyar Euro’su yalnızca yenilikçi ve daha az yakıt harcayan motor ve şanzıman teknolojilerinin geliştirilmesi için harcanacaktı.
2012’de PSA ile ittifaka geçildi
29 Şubat 2012’de ise Opel’in Fransız otomobil devi PSA ile büyük bir ittifak kurduğuna şahit olduk. Malum olduğu üzere GM yüzde 7’lik hissesiyle Peugeot ailesinden sonra PSA’nın en büyük ikinci hissedarı. Bu işbirliği sayesinde ortak platform kullanımına geçildi ve yılda 2 milyar dolarlık tasarruf sağlanabildi.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar