Nike Nerenin Malı?

Nike nerenin malı? Sorusunu birçok kişi sormuştur. Nike, 1971’de Philip Knight ve Bill Bowerman tarafından kurulan bir Amerikan şirketidir. Beaverton, Oregon merkezli şirket, spor malzemeleri (ayakkabı, giyim ve spor malzemeleri) üretimine yoğunlaşmıştır.

Nike Adı Nereden Gelir?

Nike adı, Louvre’da sergilenen en ünlü heykeli Semadirek’in Kanatlı Zaferi olan, yüksek hızda hareket edebilen kanatlı bir tanrıça olan Yunan zafer tanrıçası Nike’den alır.

Markanın Tarihçesinden Kısa Notlar

Nike nerenin malı? Denildiğinde tarihçeden söz etmemek olmaz.1962’de, Amerika Birleşik Devletleri Oregon Üniversitesi’nde atletizm koçu olan Bill Bowerman ve bir muhasebe öğrencisi ve orta mesafe koşucusu olan Philip Knight, ayakkabı ithal etme fikrini ortaya attı. O zamanlar Adidas ve Puma gibi Alman markaları hala bu sektöre tamamen hakimdi.

Knight, güvenilirlik kazanmak için BRS (Blue Ribbon Sports) şirketini kurar ve Oregon için ayakkabı modellerinden örnekler sipariş eder. Modeller geldiğinde Knight, o zamanlar koçluk yaptığı Oregon Pist Takımındaki koşuculara dağıtım için Bowerman’a iki çift gönderir. Bowerman, ürünlerin tasarımını ve teknikliğini iyileştirmek için fikirler önerebilmek için BRS’nin ortağı olur ve kabul eder. Şirket aslında Knight ve Bowerman’ın el sıkıştığı ve her birinin davaya 500 dolar getirdiği bir yemekte doğdu.

1965’te, markanın ilk tam zamanlı satış temsilcisi olan Jeff Johnson onlara katıldı: Van’ında bu ayakkabıları tanıtmak için atletizm stadyumlarını gezdi. Johnson çok fazla imkan olmadan geleceğin markasının stratejisini aşılar. Her zaman sporcuya ve onun beklentilerine olabildiğince yakın olmak istedi. Bununla birlikte, Bowerman’ın arzusu “Kaplan”ın görünümünü iyileştirmek ve Knight diğer şirketlerin ayakkabılarını satmaktan daha fazlasını yapmak istiyordu. Jeff Johnson, Nike firmasını yeniden adlandırdı ve Bowerman ise tasarımla ilgilendi.

1971’de grafik sanatları öğrencisi Carolyn Davidson, Nike için virgül logosunu tasarladı. Philip Knight bundan memnun değildi, ancak logosuna daha fazla para harcamak istemedi. Virgül daha sonra dünyanın en ünlü logosu olacaktır. Carolyn ayrıca tam zamanlı bir iletişim ajansı çalıştırma ihtiyacının hissedildiği döneme kadar firmanın reklamlarıyla da ilgilendi. 1972’de Nike, Philip Knight ve Bill Bowerman Temmuz 2019’da, 1972 Olimpiyat Oyunlarında Amerika Birleşik Devletleri’ni temsil eden sporculara yönelik, Ay’daki Amerikan astronotlarının ayak izlerinden ilham alan bir çift sözde “Ay Ayakkabısı” açık artırmaya çıkarıldı ve 437.500 dolarlık rekor kırıldı.

1978’de Tailwind koşu ayakkabısı yeni “Air” teknolojisini aldı. Koşucu konforunu artırmak için tabanda gaz dolu cepler bulunuyordu. 1981’de Nike, Amerika Birleşik Devletleri’nde spor ayakkabılarda 1 numara oldu ve halka açılma fırsatı buldu. Şirket, 1982 yılında bir basketbol ayakkabısı olan Air Force One basketbolunu piyasaya sürdü. 1983’te Nike Air’in başarısıyla, Carolyn Davidson, pırlantalı altın Nike logosu ve Nike hisseleriyle ödüllendirildi. 1984 yılında, oyuncu Michael Jordan’ın imzalanması ve Nike Air Jordan’ın yaratılmasıyla basketbol, ​​markanın amiral gemisi haline geldi. 1988’de markanın logosu bir slogan aldı. Bu sloganın adı; “Sadece yap” oldu ve birçok sporcu markayla tedarik sözleşmesi imzaladı.

1990’ların sonunda Nike, özellikle Tour de France bisiklet yarışı olmak üzere birçok spor etkinliğinin resmi tedarikçisi oldu. 1994 yılında şirket, Buz Hokeyi spor malzemeleri şirketi olan Bauer’i grubun bir yan kuruluşu yaptı. 2006 yılında Nike ve Bauer ortak marka olan “Nike Bauer” oldu ve özellikle Ulusal Hokey Ligi’nde buz hokeyi ekipmanı endüstrisinin devlerinden biri oldu. 1997 yılında, ürünlerini çocuk çalıştıran taşeronlar tarafından imal ettirmekle suçlanan firma için karanlık bir yıldı. 2003 yılında Nike Inc., rakibi Converse Shoes’u 305 milyon dolara satın aldı.

2007’de Nike, Umbro’yu 409 milyon Euro’ya satın aldı. 2008 yılında şirket Bauer’den ayrıldı ve şirketi Quebec kökenli işadamı Graeme Roustan ve Amerikan özel yatırım firması Kohlberg & Co. liderliğindeki bir grup yatırımcıya sattı. Bauer, “Nike Bauer Hockey” ticari markasını halihazırda piyasada bulunan ürünlerde iki yıla kadar bir süre boyunca kullanmaya devam edebilirdi.

22 Şubat 2009’da Amerikan markası Fransız futbol takımının ekipman tedarikçisi oldu. Alman rakibi Adidas’tan alınan 320 milyon euro’luk sözleşme 2011’de yürürlüğe girdi. Aynı yıl Nike, filmde bu konuyu ele alan Back to the Future 2 filminin vizyona girdiği 1989’dan beri beklenen otomatik bağcık ayakkabılarının oluşturulması için bir patent başvurusunda bulunduğunu duyurdu.

Greenpeace, 13 Temmuz 2011’de, Nike giyim örnekleri arasında (Lacoste, Ralph Lauren, Puma ve Adidas gibi diğer markalarda) nonilfenol etoksilat izleri bulduğunu duyurdu ( Çin sularına da salınan ve özellikle balıklar yoluyla besin zincirine entegre olduğu düşünülen hormonal bir bozucu). Marka, 2020 yılına kadar tüm toksik kimyasalları üretim süreçlerinden çıkarmaya kararlıdır. Nike, 2017 yazından itibaren ürünlerini doğrudan online satmak için Amazon ile bir ortaklık kurdu.

Daha Fazlasını Keşfedin

Yorum yapın

tokat haberleri