Nestle nerenin malı? Diye merak eden birçok kişi vardır. Neste İsviçreli bir markadır ve dünyadaki gıda endüstrisinin ana oyuncularından biridir. 2018’de 91,4 milyar İsviçre Frangı satış ile dünyanın en büyük gıda şirketi ve dünyanın en büyük süt ürünleri şirketidir. İnsan ve hayvan tüketimi için geniş bir ürün ve içecek yelpazesi vardır.
Özellikle Nescafe çözünür kahve, Bolino dondurularak kurutulmuş yemekler ve dondurulmuş gıdalar ile Avrupa’da bu alandaki ana yenilikçilerden biri olmayı hedefliyor. Merkez ofisi İsviçre’nin Vevey şehrinde bulunmaktadır. 2014 cirosu ve aynı yıla ait diğer mali sonuçlar, onu dünyanın en büyük 31. şirketine getirdi. SIX İsviçre Borsası’nda listelenmiştir.
Markanın Logosu ve Kurucusu
Kökeninden bu yana Nestle’nin logosu, üç, daha sonra bir yetişkin tarafından beslenen iki küçük kuşun yaşadığı bir yuva (Almanca’da Nestle = Swabia’daki küçük yuva) olmuştur. İsim, kurucu Henri Nestlé’nin soyadından geliyor.
Nestle Markasının Tarihi
Nestle nerenin malı? konusunda dikkat çeken bir diğer nokta şirketin köklü tarihidir. Neredeyse altmış yaşında olan Henri Neste (1814-1890), 1873’ten itibaren yapay süt işini devralacak bir alıcı aramaya başladı. Bu, tereddütlü müzakerelerden sonra, üç ortak Jules Monnerat (1820-1898), Vevey’in mütevellisi ve Henri’nin eski yardımcısı Pierre-Samuel Roussy, değirmenci ve Henri’nin tedarikçisi tarafından satın alındı.
Neste ve Jules Monnerat’ın yeğeni ve Le Châtelard sur Montreux’un sahibi Gustave Marquis. Henri Neste ile müzakereleri yöneten Pierre-Samuel Roussy, ikincisine, lüksü nedeniyle bölge sakinlerinin hafızasında uzun süre kalacak olan altı beyaz attan oluşan bir mürettebat olan anlaşmayı sonuçlandırmasını teklif ediyor. Atların jaluzileri, daha sonra Neste logosu olacak rozeti taşıyor.
Halka açık Neste limited şirketi, Jules Monnerat, Pierre-Samuel Roussy ve Gustave Marquis ile yeni şirket adı “Farine Lactée Henri Nestle” adı altında 8 Mart 1875’te kuruldu. Henri Nestle üç ortağa sadece tesislerini ve müşterilerini değil, aynı zamanda ticari mülkiyeti haline gelen adını, üretim sürecini ve çeşitli ülkelerde Henri Nestle’ye verilen tüm patentleri, ticari imzasını devretmiştir. İşlem, o sırada Vaud yasasının gerektirdiği şekilde, biri sütlü çikolatanın icadıyla tanınacak olan Daniel Peter (1836-1919) olan iki tanığın huzurunda imzalandı.
Jules Monnerat (1820-1898) ticari kısmı, Pierre-Samuel Roussy ürünlerin üretimini, Gustave Marquis ise süt alımlarını üstleniyor. Çok hızlı bir şekilde şirket önemli bir büyüme yaşadı ve her yıl 500.000 kutu süt unu satıldı, sadece İsviçre’de değil, Almanya, Fransa, Birleşik Krallık, İtalya, Belçika’da da Hollanda ve ayrıca New York, Melbourne ve Buenos Aires’te ciddi satışlar yapıldı.
Daha Fazlasını Keşfedin