Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2024 Ne Kadar?

Muayenesiz araç kullanma cezası 2024 yılında çok merak edilen ve araca muayene yaptırılmazsa, ne kadar geçikme cezası ödenecek gibi sorularla karşımıza çıkan bir durumdur. Bildiğiniz üzere hususi araçlar 2, ticari araçlar ise her yıl muayene yaptırmak zorundadır. Muayeneden geçemeyen araçlar ise yeniden tarih verilerek muayeneye çağırılır. Muayenesiz araç kullanma cezası da burada karşımıza çıkar.

Peki 2024 yılında muayenesiz araç kullanma cezası ne kadar?

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 2024

Trafikte kazalarının çoğunluğu aşırı hız, trafik kurallarına uymama gibi sebeplerden kaynaklansa da birçoğu da trafiğe çıkmaya uygun olmayan araçlar ile trafiğe çıkma sonucu gerçekleşmektedir. Bu kazaların önüne geçebilmek için Karayolları Trafik Kanunu’nun 34. maddesi ile araç muayenesi zorunlu tutulmuştur. Bu sayede bir aracın trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı tespit edilmekte, uygun bulunmayan araçlar trafiğe çıkamamaktadır.

Bu sebeple muayenesiz veya muayeneden geçemeyen araçlar trafik cezası ile cezalandırılır.Muayenesiz araç kullanma cezası yapılan kanuni değişiklikler değişiklik göstermekte. İşte 2024 yılına ait cezalar ve diğer detaylar ile ilgili bilgiler. Bu bilgiler muayenesi yaptırılmamış araçları kapsamaktadır.

Araç Muayenesi Nedir? Nasıl Yapılır?

Yazının başında belirttiğimiz gibi araç muayenesi bir aracın trafiğe çıkmaya elverişli olup olmadığını tespit etmeyi sağlar ve Karayolları Trafik Kanunu ile periyodik olarak araçların muayene edilmesi gerekmektedir. Bu kanun ile devlet, trafik kazalarının önüne geçmeyi, insanları ve çevreyi korumayı amaçlar.

Muayeneye giren araçların trafiğe çıkmasına engel olan kusurları tespit edilir. Bu kusurların giderilmesi için araç sahibine bilgi verilir. Araç sahibi tespit edilen kusurları giderdikten sonra aracı tekrar muayeneye sokar. Araçta trafiğe çıkmasına engel olan bir kusur bulunmayana, trafiğe çıkmaya uygun olduğu tespit edilene kadar bu şekilde devam eder.

Türkiye’de araç muayenesi hizmeti veren tek firma TUVTURK’tür. Bu kuruluş ve bu kuruluşun yetkilendirdiği şubeler haricinde araç muayenesi yapılmıyor. TUVTURK özel bir kuruluştur ve tek yetkilidir.

Muayenesiz araç kullanmanın cezası bulunmaktadır. Bu cezayı ödemek durumunda kalmamak için TUVTURK’ten randevu almalı aracınızın muayenesini yaptırmalısınız.

Araç muayenesi süreci kısaca şu şekilde ilerler.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

  • Aracın ruhsat bilgileri, şasi ve motor numarası kontrol edilir
  • Frenleri test edilir
  • Ön ve arka aks kontrolleri yapılır
  • Lastikler ve diş derinliği kontrol edilir
  • Stop, sinyal ve park lambaları test edilir
  • Koltukların sabitliği kontrol edilir
  • Emniyet kemerleri test edilir
  • Aynalar kontrol edilir
  • Farlar test edilir
  • Tüm bu kontrollerden sonra aracın trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığı ile ilgili bir rapor oluşturulur. Belirlenen kusurların giderilmesi için araç sahibine gerekli bilgi verilir.

Araç Muayenesi Zorunlu mudur?

Araç muayenesi trafik güvenliğini sağlamak ve vatandaşların güvenliğini sağlamak amacıyla zorunlu hale getirilmiştir. Bu zorunluluk Karayolları Kanunu’nun 34. maddesi ile yasal hale gelmiştir. Yasa ile sabit ve zorunlu olduğu için trafiğe çıkan motorlu ve motorsuz tüm araçlar periyodik süreler içerisinde araç muayenelerini yaptırmalı ve trafiğe uygunluğunu tespit ettirmelidir. Aksi halde aracın muayenesiz olduğu belirlenirse ceza uygulanır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi araç muayenesi Türkiye’de sadece TURTURK tarafından yapılıyor. Aracın ruhsatında yazan muayenenin son geçerlilik tarihinden önce randevu alarak muayene işlemlerinizi yaptırmalısınız.

Araç muayenesi ücretlidir, bu ücret dönemsel olarak değişiklik gösterir ve TUVTURK’e ödenir. Bir araç muayeneye girdikten sonra trafiğe çıkmasına engel kusurlar tespit edilirse, araç sahibine 1 ay süre tanınır. Bu süre içerisinde kusurlar giderilip yeniden ücretsiz şekilde muayene ettirilebilir. Ancak 1 ay sürenin dolması durumunda araç muayenesi yeniden ücret ödeyerek yaptırılabilir. Araç sahipleri yeniden ücret ödememek için 1 aylık süre içerisinde trafiğe çıkmasını engelleyen kusurları gidermelidir.

Araç Muayenesi Kaç Gün Gecikebilir?

Aracın muayene olduğu ve bu muayenenin geçerli olduğu son tarih araç ruhsatında yazmaktadır. Muayenenin geçerli olduğu son tarihe kadar aracı yeniden muayene ettirmek gerekir. Tarih geçtiği halde muayene ettirilmezse gecikme bedeli yansır ve bu bedel bir sonraki muayene ücretin üzerine eklenir. Gecikme bedeli araca göre değişiklik gösterir ve muayene geciktirildikçe belirlenen bedelin üzerine faiz eklenir. Kısaca ruhsatta yer alan araç muayenesinin geçerli olduğu son tarih geçmeden araç muayene ettirilmelidir. Süre tanınması gibi bir durum söz konusu değildir.

Bir diğer konu aracın muayene tarihi geçmesine rağmen yani araç muayenesiz olduğu halde trafiğe çıkmasıdır. Bu durumda araç herhangi bir trafik kontrolünden, ruhsat kontrolünden geçtiğinde muayenesiz olduğu tespit edilir. Eğer aracın muayenesiz şekilde ilk kez trafiğe çıkması ve tespit edilmesi ise ilk sefere mahsus uyarı verilir ve bir haftalık süre tanınır. Bu süre içerisinde kusurların giderilerek aracın muayene ettirilmesi gerekir. Bu uyarıdan sonra yeniden trafiğe çıkması ve kontrollerde muayenesiz olduğu tespit edilmesi halinde araca ceza yazılır.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası

Muayenesiz araç kullanma cezası her yıl değişiklik gösterir. 2024 yılında muayenesiz araç kullanmanın cezası ise 314 Türk Lirası’dır. Bu ceza, yazıldığı günden sonra 15 gün içerisinde ödenirse %25 erken ödeme indirimi uygulanır. 15 gün geçtikten sonra ödenen cezalarda ise indirim uygulanmaz.

Eğer aracınıza ceza yazıldıysa muayene randevusu alabilmek için randevu almadan önce bu cezayı ödemeniz gerekir. Sadece muayenesiz araç kullanma cezasını değil, araca ait tüm trafik cezalarının ödenmiş olması ve sigortasının yapılmış olması gerekir. Araç sigortasının olmaması, aracın trafik borcunun olması veya vergi borcunun olması durumunda muayene için randevu alınamaz. Araç muayene randevusu almadan önce yapılması gereken şeyler kısaca şöyledir:

  • Araç kusurları tespit edilip giderilmeye çalışmalı
  • Trafik borçları ödenmeli
  • Vergi borçları ödenmeli
  • Sigortası yaptırılmalı
  • Zorunlu belgeler temin edilmeli

Bunlar yapıldıktan sonra araç muayenesi yaptırabilmek için randevu alınabilir. Aracın trafik veya vergi borcu varsa, sigortası yapılmadıysa araca muayene randevusu verilmiyor.

Araç muayenesi ve muayenesiz araç kullanma cezası ile ilgili genel bilgiler bu şekildedir. Hem araç sürücüsünün can güvenliği hem diğer yolcuların can güvenliği hem de çevrenin korunabilmesi için muayene tarihine dikkat edilmeli, muayenesiz şekilde trafiğe çıkılmamalıdır. Bu cezaların amacı araçların muayenesiz şekilde trafiğe çıkmasını engellemektir.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Yorum yapın

tokat haberleri