Mitsubishi Nerenin Malı?

Mitsubishi 300’den fazla şirketten oluşan büyük bir Japon holdingidir. 1945 yılına kadar Japon askeri-endüstriyel kompleksinin omurgasını oluşturan eski zaibatsu (Japonca’da endüstriyel topluluk demektir), Birleşik Devletler tarafından Japonya’nın işgalinin sona ermesinden bu yana bir keiretsu (holding) olarak kabul edildi. Bu makalede Mitsubishi nerenin malı? Sorusunda tüm dikkat çeken ayrıntılar açıklanacaktır.

Şirketin Kuruluş Aşaması

Mitsubishi nerenin malı? Konusuna dair açıklanması gereken diğer bir husus markanın kuruluşudur. 1870 yılında Iwasaki Yatarō tarafından kurulan şirket, ilk olarak buharlı gemileri işleten bir nakliye şirketidir. Mitsubishi ismi, şirketin üç elması (Mitsu-Trois et -bishi mâcre nageante, ikiz veya elmas) temsil eden teknelerinin bayrağından gelmektedir. 1873 yılında şirket Mitsubishi Shokai adını aldı ve Yoshioka bakır madenini 1881’de 91’i temsil eden önemli Takashima kömür madeninden satın alarak madenciliğe yatırım yapmaya başladı.

Mitsubishi, kurucusunun itici gücü altında Japonya’daki en güçlü endüstriyel topluluklardan biri oldu. 19. yüzyılın sonundan itibaren, şirket (Japon deniz trafiğinin yarısını tek başına yöneten),çeşitli kuruluşların yaratılmasını sağlayacak bir çeşitlendirme aşamasına girdi. Mitsubishi Bank, 1919’da kurulmuş bir bankadır.

Bank of Tokyo ile 1996’da birleştikten sonra, grup Japonya’daki ilk banka oldu ve Mitsubishi UFJ Financial Group’un bir parçası haline geldi, diğer yandan Mitsubishi Heavy Industries başlangıçta grubun endüstriyel faaliyetlerini bir araya getirdi, buna ilave olarak Mitsubishi Motors, 6. en büyük Japon otomobil üreticisi oldu. Grubun diğer bir üyesi Mitsubishi Atomic Industry, nükleer enerji üretimi ile ilgileniyor, Mitsubishi Chemical ise ilk Japon kimya şirketi olarak faaliyetlerini sürdürüyor.

Markanın Tarihinde Siyasal Müdahaleler

Japonya’nın Asya’da yürüttüğü savaşlar sırasında, şirket Japon ordusuyla ortak yaşamda, Japonya, Çin ve Manchoukouo arasındaki ticaretle ve özellikle İran afyonunun ithalatıyla uğraştı. Bu nedenle yönetim, 30 Eylül 1946’da reform yapma yasağı ile grubun dağıldığını ilan etti. Sumitomo gibi diğer gruplar da aynı kaderi paylaştı. Ancak Mitsubishi savaş sonrasında yeniden toparlanarak önemli bir marka haline geldi.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Yorum yapın

tokat haberleri