Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Kredi kartı borcu yapılandırılması nasıl yapılır sorusu borcu olanlar ve ödemekte zorluk çekenlerin merak ettikleri konulardan biridir. Yasal takibe düşmemesi için uygulanan çözüm yolu olarak sunulan yapılandırma ile kredi kartı borçları daha ufak ücretler ödenebilmektedir. Yöntem ile birlikte toplam borç toplanır ve taksitlere bölünür. Bu sayede kullanıcı taksitleri ödeyerek borcunu kapatabilmektedir. Yapılacak yapılandırma ilgili mevzuat ve kurumların kararları doğrultusunda yapılabilmektedir. Bu husus bankaların keyfi uygulama yapmamaları için önem taşımaktadır.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Bankacılık sistemi ülkemizde 2001 ekonomik krizi ve 2008 global krizden sonra ciddi şekilde yapılandırıldı. Bu nedenle hem bankaların hem de kullanıcıların hakları koruma altına alındı. Yapılan düzenlemeler ile birlikte bankalara borcu olan ve günden güne artan ücretlerden kurtulmak için kullanıcılara yapılandırma hakkı tanındı. Bu hak ile birlikte borçlar bankanın ve kullanıcının haklarını koruyarak yeniden yapılandırılmaktadır.

Kredi Kartı Borcu Yapılandırılması Hesaplaması

Kredi kartı borcu yapılandırılması hesaplaması için kullanıcıların şahsen bankaya müracaat etmeleri gerekmektedir. Bankanın ilgili mevzuatlar çerçevesinde hazırladığı şartlara göre yapılandırma yapılır. Her bankanın yapılandırma faizleri farklı şekilde olabilir. Kredi kartı yapılandırmaları 12 ay olarak yapılmaktadır. Ancak bazı banklar bu taksit sayısının artması için ihtiyaç kredisi teklifi yapabilmektedirler. Daha fazla taksit ve daha az miktarlar ile borçların ödenmesi bu şekilde mümkün olmaktadır.

Son çıkan düzenleme ile birlikte ihtiyaç kredisi en fazla 36 ay vade ile verilebilmektedir. Bu nedenle her bankanın kendi kredi faizlerine göre hesaplama yapılması gerekmektedir. Özellikle özel bankalar yasal takip ile uğraşmamak için gerekli tüm yollar izleyerek müşterilerine gerekli kolaylığı sağlamaya çalışmaktadırlar. Güncel faiz oranlarını ise her bankanın kendi sitesinden öğrenmek mümkün olmaktadır. Ayrıca birçok farklı site güncel faizleri bir arada sunan hesaplama robotlarını kullanıcıların hizmetine sunmaktadır.

Teminatlı Kredi Kartı 2024 Bloke Teminatlı Kart Nasıl Alınır?

Kredi Kartı Borç Taksitlendirmesi İçin Gerekenler

Kredi kartı borç taksitlendirilmesi için gerekenler için banka ile doğrudan iletişime geçmek en doğru yoldur. Ülkemizde bankalar alacakları için müşterilerini sık sık aramaktadır. Bu nedenle gerektiğinde yapılacak kolaylıklar ve taksitlendirmeler de kullanıcılara hatırlatılmaktadır. Özellikle geciken ve faiz işleyen konularda bankalar günü birlik aramalar yapmakta ve kullanıcıları bilgilendirmektedir.

Yapılandırma ve taksitlendirme için bankanın belirlediği faiz uygulanır. Bunun için müşterinin talepte bulunması gerekmektedir. Talebe göre yapılandırma maksimum taksit sayısı ile yapılmaktadır. Kullanıcı talebine göre bu sayı azaltılabilmektedir. Ancak maksimum sayı ile daha düşük ücretler ile ödemeler gerçekleşebilir.

Kredi Kartı Ödenmez ise Ne Olur?

Kredi kartı ödenmez ise ne olur sorusu birçok kişinin merak ettiği konulardan biridir. Birçok farklı neden ile kredi kartı ödenememiş olabilir. Bankalar bu durumda kendi haklarını uygulamaktadırlar. Ödenmeme durumunda ise karşılaşılacak durum şu şekilde özetlenebilir.

  • Gelen borcun tamamının ya da asgarisinin ödenmemesi durumunda gecikme faizi uygulanır.
  • Bir yıl içerisinde üç kere asgari ödeme tutarı ödenmez ise kart nakit kullanım için kapatılır. Ödeme yapılması durumunda ise yeniden kullanıma açılır.
  • Üç ay üst üste ekstre ödenmez ise kart tamamen kapatılır. Ödeme yapıldıktan sonra yeniden bu şekilde bir süreç yaşanır ise yasal takip başlatılır.
  • Bu durumda kredi notu düşer.
  • Ödememe süresi 90 günü geçtiği andan itibaren bankalar kullanıcılara 7 gün süre tanır. Bu süre bankanın inisiyatifi altındadır. Banka isterse bu süreyi daha da uzatabilir.
  • Tanınan süreden sonra ödeme gerçekleşmez ise yasal takip süreci başlar.
  • Yasal takip sonunda çalışan kimse ise maaşına haciz konma gibi tedbirler uygulanmaktadır. Bu durumda maaşın dörtte birine el konulur.
  • Yasal takibe giren kişiler 5 yıl boyunca kara listede kalırlar. 5 yıl boyunca herhangi bir kredi ve kredi kartı alınması mümkün olmamaktadır.

Kredi Notu Düşük Olanlar İçin Kredi Kartı Veren Bankalar

Kredi not düşük olanlar için kredi kartı veren bankalar bu konuda sıkıntı yaşayan kullanıcıların araştırdıkları konulardan biridir. Kredi ve kredi kartı için iki husus çok önemlidir. Birincisi kredi notu, ikincisi ise elde edilen gelir. Bazı kimselerin gelirleri yüksek olabilir. Ancak birçok nedenden dolayı kredi notu düşük olabilir. Böyle bir durumda ise kullanıcılara kolay kredi kartı veren bankalar sorgulanmaktadır

Bilindiği üzere kredi notunu düşüren faktörlerden biri de çok fazla ret almaktır. 30 günlük süre içerisinde çok sayıda kredi ya da kredi kartı için ret alan kullanıcıların kredi notları düşmektedir. Bu nedenle direkt olarak verebilecek bankalar ile irtibata geçmek en doğrusu olmaktadır. Bu sayede kullanıcılar kredi kartı alabilmektedirler.

Kredi Kartı Limiti Neye Göre Belirlenmektedir?

Kredi kartı limiti neye göre belirlenmektedir konusu merak edilenler arasında yer alır. Özellikle sürekli para giriş çıkışı yapanlar için limit oldukça büyük önem taşımaktadır. Kredi kartı sürecinde bakılan hususlar bu noktada da önemlidir. Özellikle kredi notu son yıllarda önemli bir husus olmaktadır. Kredi notunu öğrenmek için https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu web sitesine gitmek yeterli olmaktadır.

5464 sayılı banka kartları ve kredi kartı kanunu ile limitlerin maksimum ne kadar olacağı belirlenmiştir. Kanuna göre ilk yıl için gelirin en fazla 2 katı, ikinci yılda ise gelirin en fazla 4 katı limit verilmektedir. Sonraki yıllarda ise banka tarafından belirlenen limitler kullanıcıya verilmektedir. Her bir kart için farklı limit belirlenmemektedir. Tüm kartlar belirtilen limitlerin üstünde olamaz. Örneğin bir kimsenin kredi kartı limiti 10 Bin Lira ise farklı bankalarda da olsa bu limiti aşması söz konusu olamaz.

Kredi Kartı Gecikme Faizi Hesaplaması

Kredi kartı gecikme faizi hesaplaması için ilgili mevzuat kullanılmaktadır. Ancak öncesinde bu faizin neden işlendiğinin ve hangi şartlarda alındığının bilinmesi gerekmektedir. Kartın ödenmesinin gecikmesi akabinde faiz işlemeye başlamaktadır. Kredi kartları için iki tür faiz bulunmaktadır. Akdi ve gecikme faizi olarak uygulanan bu faizlerin uygulandığı alanlar farklıdır. Akdi faiz dönem borcunun asgari ödeme dışında kalan miktarına uygulanmaktadır. Gecikme faizi ise asgari ödeme tutarına kadar olan miktara uygulanan faizdir.

Gecikme ve akdi faiz oranları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenmekte ve bankalara bildirilmektedir. Bu oranlar belirli dönemlerde artmakta ya da azaltılmaktadır. Faiz oranlarını öğrenmek için https://www.tcmb.gov.tr/ web sitesine girmek yeterlidir. Şu anda bankanın belirlediği faiz oranları ise şöyledir.

  • Akdi faiz %3,98
  • Gecikme faizi 4,28

Kredi Kartı Asgari Ödeme Hesaplama

Kredi kartı asgari ödeme hesaplama birçok kullanıcının araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Asgari ödeme son ödeme tarihine kadar ödenmesi gereken minimum limiti göstermektedir. Ancak limitin ne kadar olacağı ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından belirlenmektedir. Geçmiş yıllarda farklı şekilde yapılan hesaplamalarda son yapılan düzenleme ile ödenecek miktarın %20’si asgari tutar olarak belirlenmektedir.

Birçok kullanıcı özellikle faizin daha da artmaması için ödenmesi gereken limiti ödemektedir. Bu sayede faiz oranları daha düşük seviyelerde kalmaktadır. Ayrıca limitlerin yeniden açılması ve kredi kartının kullanıma kapanmaması için bu limit oldukça büyük önem taşımaktadır.  3 dönem üst üste asgari tutarı ödenmeyen kart sahipleri yasal takibe girebilmektedir.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Yorum yapın

tokat haberleri