iPhone Nerenin Malı | iPhone Hangi Ülkede Üretiliyor?

ABD’li teknoloji devi Apple tarafından üretilen iPhone akıllı telefon modellerinin hangi ülkede üretildiği, dolayısıyla hangi ülkenin malı olduğu sık sık tartışmalara konu oluyor. Evet, Apple bir Amerikan markası. Ancak sanılanın aksine iPhone’lar ABD’de üretilmiyor.

Nitekim bugün elinize herhangi bir iPhone’u aldığınızda arka kapağın üzerinde “Apple tarafından Kaliforniya’da tasarlandı” ibaresinin kazındığını görebilirsiniz. Dikkat edin, “Üretildi” yerine “Tasarlandı” yazar. Tasarımı, yazılımı ve işlemcisi ABD’li mühendisler tarafından hazır hale getirilen iPhone’lar işçilikten kazanmak için Çin’de üretilir.

iPhone modelleri Çin’de bir araya üretiliyor

Peki bu iPhone’ları Çin malı yapar mı? Bu tabloya nereden baktığınıza göre değişir.

Öte yandan Apple tüm üretim sürecini tek başına yönetmediği gibi, aralarında Foxconn ve en büyük rakibi Samsung’un da bulunduğu birçok farklı alt yükleniciyle beraber çalışmayı tercih eden bir şirket. Mesela iPhone’ların ekranı, aynı zamanda ekran üretimi gerçekleştiren Samsung’dan tedarik edilir. iPhone üretimi içinse Apple halihazırda Çinli Foxconn şirketiyle anlaşma imzalamış durumda. 

Sadece Samsung veya Foxconn değil. Kamera, ses sistemi ve batarya gibi birçok farklı bileşen aralarında Almanya, Çin, Japonya ve İsviçre gibi farklı ülke menşeli firmalardan tedarik ediliyor.

Ayrıca iPhone’ların Çin malı olması sizi ürkütmemeli. Neticede her bir Apple ürünü satışa hazır hale gelmeden önce onlarca kez teste tabi tutuluyor. Böylelikle fabrikadan çıkan modellerde dünyanın diğer tüm markalarına kıyasla daha az hata ve kalite sorunu ortaya çıkıyor.

Tim Cook: iPhone modellerinin ABD’de üretilmediği doğru değil

Öte yandan Apple’ın CEO’su Tim Cook, MSNBC’de Chris Hayes’in konuğu olduğu programda bu konuya ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. Şirketin Çin’le olan bağlantılarının eleştirilmesi üzerine “iPhone’ların ABD’de üretilmediği iddiaları doğru değil” demişti.

Cook “Her zaman parçaları burada üretiyoruz. İnsanlar sadece bitmiş ürünün nerede bir araya getirildiğine bakıyor” deyip eklemişti: Globalleşen dünyada üretim ve montaj birçok farklı yerde gerçekleşmek zorunda.

Eh, haksız da sayılmaz doğrusu. Neticede Apple gibi dev şirketler maliyetlerden kısmak ve ideal ürünü en uygun ücret karşılığında üretmek için işçiliğin ucuz olduğu Çin gibi ülkelerde üs kurmak zorunda. Bu gayet anlaşılabilir bir tercih.

Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar

Yorum yapın

tokat haberleri