Grönland Nereye Bağlı, Hangi Ülkeye Ait, Grönland Nerede?

Grönland’ı neredeyse herkes bilir fakat ilginç bir yerdir Grönland. Bu yüzden herkesin aklında bir yerde hep merak konusu olmuştur. Haritaya bakınca yukarıda bir yerde bembeyaz bir ülke gibidir. Ancak tam da belli olmaz ne olduğu. Peki, Grönland tam olarak nerede, durumu nedir, Grönland hangi ülkeye ait?

Grönland Hangi Ülkeye Ait?

Grönland; Kuzey Atlantik Okyanusunda, dünyanın en büyük adası olup, geniş tundrası ve muazzam buzullarıyla dikkat çeken, Danimarka’ya ait özerk bir bölgedir. Grönland halkı Eskimo’dur ve Grönland’ın başkenti Nuuk’tur.

Grönland Nereye Bağlı?

Grönland şu an Danimarka’ya bağlı olan özerk bir bölgedir.

Grönland Bölgesi

Grönland’ın yüzölçümü 2 milyon 166 bin kilometrekaredir. Yani bu büyüklük neredeyse 55 Konya demek. Kuzeyden güneye 2670 km ve en geniş noktasında doğudan batıya 1050 km’dir. Adanın üçte ikisi Kuzey Kutup Dairesi’nde yer almaktadır. Grönland, Kanada’nın Ellesmere Adası’ndan kuzeye sadece 26 km uzaklıktadır. En yakın Avrupa ülkesi, Danimarka Boğazı’nın güneydoğusundan yaklaşık 200 km uzaklıkta bulunan İzlanda’dır. Grönland’ın derinden girintili sahil şeridi 39.330 km uzunluğundadır ve Ekvator’daki Dünya’nın çevresine kabaca eşittir.

180 metreden daha derin olmayan bir denizaltı sırtı, adayı fiziksel olarak Kuzey Amerika’ya bağlar. Yapısal olarak Grönland, Kanada’nın kuzeyindeki sert Prekambriyen kayalardan oluşan kaba plato olan Kanada Kalkanı’nın bir uzantısıdır.

Grönland’ın en büyük fiziksel özelliği Antarktika’nın ikinci büyüklüğündeki devasa buz tabakasına sahip olmasıdır. Grönland Buz Tablası, ortalama 1.500 metre kalınlığa sahiptir, maksimum kalınlığı yaklaşık 3.000 metre olup 1.800.000 km2’den fazladır ve Grönland’ın toplam arazisinin beşte dördünü kaplar.

Yüzeyine düşen kar katmanları çevre buzullarına doğru hareket eden buz katmanlarına sıkıştırılır; genellikle günde 30 metre hareket eden Jakobshavn Buzulu, dünyanın en hızlı buzulları arasındadır.

Kalan buzsuz arazi ülkenin kıyı bölgelerini kapsar ve büyük ölçüde yaylalardan oluşur; dağ zincirleri, adanın doğu ve batı kıyılarına paralel, güneydoğudaki Gunnbjorn Dağı’nda 3.700 metreye kadar yükseliyor. Bu yaylalara rağmen, Grönland Buz Tabakasının altındaki kaya zeminin çoğu aslında mevcut deniz seviyelerinde veya biraz altındadır.

Uzun, derin fiyortlar, karmaşık sistemlerde Grönland’ın hem doğu hem de batı kıyılarına kadar uzanır ve muhteşem manzaralar sunar. Sahilin birçok yerinde, buz tabakası doğrudan denizde cephelenir, büyük parçalar buzulları kırar ve buzdağı olarak suya doğru kayar.

Grönland’ın iklimi Kuzey Kutbu’nda güneybatıdaki Körfez Akıntısının hafif etkisi ile değişti. Güneş ışığından kar fırtınalarına kadar hızlı hava değişiklikleri yaygındır. Bu aşırı hava değişiklikleri düşük basınçlı hava kütlelerinin adanın buzlu iç kısmının üstünde kalıcı bir soğuk hava tabakası üzerinde doğuya doğru ilerlemesinden kaynaklanır. Ortalama kış (Ocak) sıcaklıkları güneyde yaklaşık −7 ° C kuzeyde yaklaşık −34 ° C arasında değişmektedir. Güneybatı sahili boyunca yaz sıcaklıkları Temmuz ayında yaklaşık ortalama 7 ° C, uzak kuzeydeki ortalamalar ise yaklaşık 4 ° C’ye yakındır. Ortalama yıllık yağış miktarı güneyde 1,900 mm’den kuzeyde yaklaşık 50 mm’ye düşmektedir. Adanın geniş alanları sınırlı yağışlarından ötürü Arktik çölleri olarak sınıflandırılabilir.

20. yüzyılın sonlarında bilim adamları küresel ısınmanın sadece Grönland’ın iklimini değil, aynı zamanda fiziksel coğrafyasını da derinden etkilediğini öne sürdüler. Bazı bilim adamları Grönland’ın geniş buz tabakasının oldukça yüksek oranda küçüldüğünü belirtti.

Ülkenin bitki yaşamı esas olarak tundra bitki örtüsü olarak karakterize edilir ve saz, fukarasaçı gibi bitkilerden oluşur. Bitki benzeri likenler de yaygındır.

Grönlandlıların yaklaşık onda dokuzu temel olarak Inuit veya Eskimo’dur. Avrupa göçmenleriyle çok güçlü bir şekilde karıştırılırlar. Halkın onda birinden fazlası Danimarkalı, çoğu Danimarka’da doğuyor.

Grönland Başkenti

Grönland’ın başkenti Nuuk’tur. Nuuk adlı şehir 1728 yılında Norveçli bir misyoner olan Hans Egede tarafından kurulmuştur.

  • Nuuk gezi rehberi: Buraya Tıkla!
  • Grönland Resmi Ziyaret Sitesi: https://visitgreenland.com/
  • İnstagram Hesabı: https://www.instagram.com/visitgreenland/?hl=tr

Keşfetmeye Devam Edin

Yorum yapın

tokat haberleri