Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir?

Gebelik Yardım Parası Nasıl Alınır? Kimlere Verilir? Şartları Nelerdir? Gebelik yardım desteği, ihtiyaç sahibi gebelere verilen doğumun başlangıcından sonuna kadar ki süreçte devletin gebe kadınlara sunmuş olduğu bir yardımdır. Peki, gebelik yardım parasını ne zaman alabiliriz diye merak ediyorsanız, gebelik yardımından yararlanmak isteyen gebe kadınlarımızın gebeliğin ilk başından sonuna kadar ki sürede sağlık kontrollerini düzenli bir şekilde yaptırıyor olması gerekir. Şimdi yazımızda çalışmayan gebe kadınlarımıza sunulan şartlı gebelik yardım parası hakkında merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarına bakalım. Gebelik yardımı nedir? Gebelik yardımı nasıl alınır? Şartlı gebelik nedir? Gebelik yardım parası nasıl alınır? Gebelik parası kimlere verilir? Şartları Nelerdir?  Gebelik parası sorgulama nedir? Gebelik parası ne kadar alabilirim? Merak ettiğiniz ve daha pek çok sorunun cevabını haberimizin içeriğinde bulabilirsiniz.

Gebelik Parası Nasıl Alınır?

Gebelik parası almak isteyen gebe adayları için gebelik parası nasıl alınır? Öncelikle bunu cevaplayalım. Gebelik maaşı diğer bir ismi ile şartlı gebelik yardımı almak isteyen anne adayları için bir takım şartlar vardır. Bu bir takım şartları yerine getirmeleri gerekir. Öncelikle gebelik maaşı almak için başvuruda bulunmanız gerekir. Yani tüm başvuru şartlarını taşıyor olmanız gerekir. Başvuruda bulunacağınız adres oturmuş olduğunuz yerdeki ikametgah adresine bağlı sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfıdır. Başvuru esnasında sizden istenen belge sağlık ocağından alacağınız hamileliğinizi kanıtlayan belgedir. Bunun yanında nüfus cüzdanınız ile başvuruda bulunabilirsiniz. Fakat başvuruda bulunmanız başvurunuzun kabul olacağı anlamına gelmez. Belirttiğimiz gibi bazı şartlar vardır bu şartları tam anlamı ile taşıyor olmanız gerekir.

Gebelik Yardımı Parası Şartları Nelerdir?

Gebe olan anne adaylarının yardım parasını alabilmesi için bazı şartlar gerekir. Gebelik Yardımı Parası ne kadardır? Gebelik Yardımı Parası Şartları nelerdir? İşte merak ettiğiniz tüm soruların cevapları aşağıdaki gibidir.

  • Sosyal yardımlaşma gebelik yardımlarından faydalanabilmek için aranan şartların en başında hamilelik yardımına başvuracak kadının evinde hiç kimsenin sosyal güvencesinin olmaması gerekir. Sosyal güvencesi olan kişinin ailenin yakın derecede yani birinci derecede akrabası olması illa ki şart değildir. yardıma engel olan durum; ikamet adresi eğer gebe olan kadınla aynı yerdeyse bu başvurmaya engel bir durumdur.
  • Gebe adayı annelere yardım yapılabilmesi için aranan bir diğer unsur ise ailenin gerçekten bu yardıma ihtiyacı olup olmadığıdır. Bunun vakıf mütevelli heyeti tarafından onaylanması gerekir. Yani siz eğer gebelik yardımına başvuru da bulunduysanız eviniz vakıf tarafından ziyaret edilecektir. Bu ziyaret esnasında vermiş olduğunuz bilgiler ve durum vakıf heyetleri tarafından onaylanıp karar verilecektir.
  • Gebe anne adaylarına maaş bağlanabilmesi için aranan bir diğer şart ise bakanlık tarafından belirlenmiş olan takip ve dönemlerin hiçbir şekilde aksatılmamasıdır.
  • Gebe olan anne adayının başvuruda bulunup gebelik maaşı alabilmesi için sağlık bakanlığı hamile olan annenin düzenli ve rutin bir şekilde sağlık kontrollerini aksatmamasını istiyor ve bu kontrol izlenimleri 4 döneme ve 9 takibe denk gelmektedir.
  • Gebe maaşı için aranan diğer bir unsur ise hamile anne eğer 18 yaşın altında ise resmi nikah şartı bulunmaktadır.
  • Aynı zamanda bağlı olduğunuz vakfın kendine özel yardım kriter ve şartları bulunmaktadır. Eğer heyetin belirlemiş olduğu şart ve durumlara uymuyorsanız vakıf bu yardımı başlatmaz. Bu şartları öğrenmek istiyorsanız bağlı bulunduğunuz SYDV’lerden öğrenebilirsiniz.
  1. Kontrol Dönemi:

Hamilelik döneminin 1. Ve 14. Hafta arasıdır. Hamileliğin ilk ayında başlar ve 4. Ayında son bulur. Bu kontrole toplam olarak 4 kez gidilir. Aynı zamanda her ay gidildiği için ayrı ayrı olacak şekilde maaş alır.

  1. Kontrol Dönemi:

Hamilelik döneminin 18 ve 24. Hafta arasıdır. Hamilelik döneminin 5. Ayında başlayıp 7. Ayında son bulur. Toplam olarak 3 defa gidilir ve her gidilen ay için ayrı maaş alınır.

  1. Kontrol Dönemi:

Hamilelik döneminin 28 ve 32. Hafta arasıdır. Hamileliğin 8. Ayında başlar. Toplam olarak bir defa gidilir ve bir ay için maaş ödemesi alınır.

  1. Kontrol Dönemi:

Gebeliğin 36 ve 38. Hafta arasıdır. 9. Ayın başında başlayıp son ayında biter. Toplam olarak bir defa gidilir ve 1 aylık ödeme sağlanır.

Gebelik Ücreti Ne Kadar 2023?

Gebelik yardımının her yıl değişebildiği durumlar söz konusu olabilmektedir. Gebelik maaşı son yapılan düzenlemelere göre 2023 yılında aylık 100 TL olmuştur. Maaşlar PTT’den yatırılmaktadır. Gebelik Ücreti Ne Kadar? Hamilelik maaşı nasıl hesaplanır? Hamilelik maaşı ne kadardır? Merak edenler için aşağıdaki maddelerden inceleyebilirsiniz

  • Kontrol döneminde 4 defa kontrole gideceğiniz için 4 maaş alacaksınız. Yani toplamda 400 TL almış olacaksınız.
  • Kontrol döneminde ise 3 defa doktora gideceğiniz için 3 maaş alacaksınız. Yani; 300 TL yapmaktadır.
  • Kontrol döneminde 1 defa görüneceğiniz için 1 ödeme alacaksınız. Yani; 100 TL alacaksınız.
  • Son yani 4. Kontrolde ise 1 defa doktora görüneceğiniz için 1 defa maaş alacaksınız bu da 100 TL yapmaktadır.

Yani hamileliğiniz boyunca toplamda 900 TL para alacaksınız. Şartlı gebelik yardımı ise 2 ayda bir hesaplara geçmektedir.

Başvurular Nereye Yapılır?

Eğer gebelik başvurusunda bulunmak istiyorsanız bağlı olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına giderek gerekli yetkiliye gebelik başvurusunda bulunmak istiyorum demeniz yeterli olacaktır. Başvuru esnasında sizden isteyecekleri belge; sağlık ocağından alacağınız hamileliğinizin kaçıncı haftasında veya ayınızda olduğunuza dair yazılı bir belge olacaktır. Bu da gebelik takip formudur. Eğer gebelik takip formunuzu alalı 2 haftayı geçtiyseniz sizden yeni bir belge isteyeceklerdir. Çünkü gebeliğinizin sonlanmış olma ihtimali göz önünde bulundurulmaktadır. Bu şekilde başvuruda bulunabilirsiniz. Başvuru için siz veya 18 yaşından büyük herhangi bir yakınınız başvuruda bulunabilir. Tekrar hatırlatmak gerekir ki eğer 18 yaşın altında gebe kaldıysanız başvuru yapabilmeniz için resmi nikah şartı aranmaktadır. Eğer gebelik başvurusundan gebeliğinizin son haftalarında haberiniz olduysa problem değildir.  İstediğiniz zaman başvuruda bulunabilirsiniz. Sadece ve sadece doğumunuza 1 ay kala başvuruda bulunursanız eğer başvurunuz geçersiz olup reddedilecektir. Bunun nedeni başvurunuzun sonuçlanması ve hesabınıza para yatma süresi zaten 1 ayı geçmektedir.

Gebelik Maaşının Kesilme Sebepleri Nelerdir?

  • Annenin vefat durumu. Ya da gebelik sonlanırsa maaş kesilir.
  • Hanenizde sosyal güvencesi olan kişinin tespit edilmesidir.
  • Vakfın sınırları dışına tanınırsa ve haberdar edilmezse maaş kesilir.

Gebelik Maaşı Sorgulama İşlemleri e-Devlet

Eğer Gebelik Maaşı Sorgulama İşlemleri nereden yapılır merak ediyorsanız, başvuru da bulunmuş olduğunuz sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfından başvurunuzun detaylarını öğrenebilirsiniz. Şartlı gebelik yardımı aldıysanız ve ne zaman yatacağını merak ediyorsanız e-Devlet üzerinden sorgulayabilir veya 144’ü arayarak da ücretsiz bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Gebelik Yardımı Başvurusu Telefon Numarası

Gebelik yardımı başvuru hakkında merak ettiğiniz veya gebelik başvurusu sırasında gerekli olan belgeleri öğrenmek için ALO 183 veya ALO 144 hatlarından birini arayıp merak ettiğiniz tüm soruları öğrenebilirsiniz. Bunun yanında ikametgahınızın olduğu yerde sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfını arayarak da öğrenebilirsiniz.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Yorum yapın

tokat haberleri