Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Yardımları ve Devlet Destekleri, Kadın istihdamını artırmak ve genç nüfusu koruyabilmek adına devlet doğum sonrası annelere izin süresinden süt parasına çeşitli yardımlarda bulunuyor. Bu yardımlar arasında doğum izni süresi, süt ödeneği, çocuk parası, iş görmezlik ödeneği gibi ödenekler yer alır.
Doğum Yapan Annelere Verilen Devlet Yardımları ve Devlet Destekleri
Çeşitli vasıtalarla 2022 Türkiye’sinde kadın istihdamı iş hayatında aktif kılınmak için çalışılmıştır. Devletin cinsiyet ayrımcılığı ve kadın istihdamına dair işverene karşı koruması artmıştır. Kadının doğum yapması gibi durumlarda uzun bir süre işte çalışamadığı için kadını işten çıkartmasının önüne geçmek adına kanuni düzenlemeler yapılmıştır. Doğum yapan anne için çeşitli destekler sağlanmakla birlikte işverenin onu işten çıkartmasını engellenmiştir.
Doğum Yapan İşçi Annenin İzin Süresi Ne Kadardır?
Doğum gerekçeli olarak kadınlar özelikle bazı iş alanlarında ve çeşitli özel sebeplerle uzun süre işe dönememektedir. Bu noktada hamile kadın doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta çalıştırılamaz. Şayet kadın birden çok bebeğe hamileyse 2 hafta daha süre eklenir ve süre 18 haftaya çıkar.
Doğum Yapan Memur Annenin İzin Süresi Ne Kadardır?
Memur kadınların da doğumdan önce 8 hafta doğumdan sonra 8 hafta , toplamda 16 hafta ; birden çok bebeğe hamile olunması halinde tüm bu sürelere ek 2 hafta ile toplamda 18 hafta yasal izni vardır.
Kendini İyi Hisseden Anne Yasal Süre Dışında Çalışmaya Devam Edebilir mi?
Doğumdan 8 hafta önce çalışmak için sağlık durumunun çalışmak için uygun olduğunu sağlık raporu ile belgelettiren kadın doğumdan 3 hafta öncesine kadar çalışabilir. Bu halde doğum öncesi kullanmadığı izin doğum sonrası 8 haftalık iznine eklenir. Ancak kendini iyi hissetse bile doğumdan önceki 3 hafta çalıştırılması yasaktır. Örneğin kadın doğum öncesi 8 haftalık izninden 4 haftasını kullandı. Kullanmadığı 4 hafta doğum sonrası 8 haftaya eklenir ve doğum sonrası 12 hafta işe gitmez.
İşçi / Memur Kadın Erken Doğum Yaparsa Ne Olur?
Doğum öncesi kullanamadığı doğum öncesi izni doğum sonrasına eklenir. Örneğin beklenen süreden 4 hafta önce doğum gerçekleşti. 8 haftalık izninden kalan 4 hafta doğum sonrası 8 haftaya ek kullanılır.
Yeni Doğum Yapan Annenin Doğum Esnasında veya Sonrasında Vefatıyla Ne Gibi Bir Durum Oluşur?
Arta kalan doğum sonrası kullanılmayan izin süresi babaya kullandırtılır. Örneğin anne doğum anında ölürse onun doğum sonrası 8 haftalık izni babanın olur.
Evlat Edinmede Analık İzni Var Mıdır?
3 yaşından küçük çocuğu evlat edinmiş eşlerden birine çocuğun aileye fiilen teslim edildiği günden itibaren 8 hafta analık izni kullandırttırılır.
Babalık İzni Kaç Gündür?
İşçinin eşinin doğum yapması halinde izin süresi 5 gün iken memurun eşinin doğum yapması halinde izin süresi 10 gündür.
Süt İzni Nasıl Kullanılır?
İşçinin 1 yaşından küçük çocuğunu emzirmek için günde toplam 1,5 saat süt izni hakkı vardır. Bunu hangi saatler aralığında kaça bölerek kullanacağını işçi kendisi belirleyebilir. Ayrıca bu süre çalışma süresi içerisinden sayılır. Böylece çalışmadığı saat aralığı için ücret kesintisi söz konusu olmaz.
Memurlarda ise doğum sonrası izni bitiminden itibaren ilk 6 ay içerisinde günde 3 saat ve sonraki ikinci altı ayda günde 1,5 saat süt izni verilir. Yine hangi saat aralığında nasıl kullanacağını kadın memur kendisi belirler.
Doğum Yapan Annenin Yarım Gün Çalışma Hakkı Nedir?
Çocuğun hayatta olması koşuluyla çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi için kadın memur isteği halinde doğum sonrası analık izni bitimini sonrası ilk doğumu için 2 aylık, ikinci doğumu için 4 aylık ve sonraki doğumlar için 6 aylık zaman diliminde çocuğun bakımı için günlük çalışma süresinin yarısı kadar çalışabilir. Bunula birlikte birden çok çocuk doğurma halinde bu sürelere ilaveten 1 ay eklenir. Son olarak çocuğun engelli doğması veya doğumdan sonra 12 ay içinde bir engellilik halinin ortaya çıkması durumunda bu süreler 12 ay şeklinde uygulanır. Yani kaçıncı doğumun yapıldığının önemi yok. Aynı durumlar aynı şekilde 3 yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme durumu için de geçerlidir.
İşçi kadın için ilk doğum için 60 gün , ikinci doğum için 120 gün, sonraki doğumlarda ise 180 gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. Birden fazla çocuk doğurma hali için 30’ar gün eklenir. Yine çocuğun engelli doğması halinde bu süreler 360 gün olarak uygulanır.
Hekim raporu ile şu ana kadar verilen tüm süreler işin durumuna ve çalışan kadının sağlık durumuna göre uzatılabilir veya kısaltılabilir.
Evlendikten Sonra Kimlik Değiştirme 2022 Çipli Kimlik Kartı
Süt İzni ve Yarım Gün Çalışma İzni Aynı Anda Kullanılabilir mi?
Bu konuda kadına seçme hakkı tanınmıştır. İsterse yarım gün çalışır isterse süt iznini kullanır. Yarım gün izni kullanan kadın süt iznini kullanamazken süt iznini kullanan da yarım gün iznini kullanamaz.
Analık İzni Kısım Kısım Kullanılabilir mi?
13 Nisan 2016’da Resmi Gazete’nin 29683 sayılı Kamu Personeli Genel Tebliği’nde belirtildiği üzere analık izni kesintisiz kullanılır, parçalara bölünemez.
NOT: Ölü doğum halinde de bu kıstaslar aynen uygulanır.
Zorunlu İlköğretim Çağına Başlayan Çocuğun İşçi Ebeveyni İçin Kolaylık
Zorunlu ilköğretim çağına başlayan çocuğun işçi ebeveynine eğitimin başladığı tarihi takip eden ay başına kadar ebeveynlerden biri kısmi süreli çalışma talebinde bulunabilir. Yani işçi haftalık çalışma saatinin 2/3’ü kadar çalışabilir.
İşçi Kadınlar Açısından Doğum İzni Sürecinde Ücret Alımı Nasıl Olur?
Doğum öncesi 8 hafta ve doğum sonrası 8 hafta olan süreç boyunca işçi kadın işvereninden ücret almaz. Onun yerine SGK’dan geçici iş görmezlik ödeneği (analık ödeneği) alır. Lakin toplu iş sözleşmeleri ile işçinin lehine olacak şekilde başka türlü de belirlenebilir. Örneğin uygulamada işverenin hala ücret ödemeye devam edip işçinin aldığı SGK analık ödeneğini işverene verdiği de görülüyor.
Memur Kadınlar Açısından Doğum İzni Sürecinde Ücret Alımı Nasıl Olur?
Memur anneler analık izinleri sürecinde asgari brüt ücret alırlar. Maaşlarını tam alamazlar.
Doğum Yapan Annelerin Yarım Gün Çalışma Hakkı Doğrultusunda Ücretlendirilmesi Nasıldır?
İşçi kadının haftalık çalışma süresinin yarısı kadar çalışması durumunda İŞKUR’dan (kişinin çalıştığı işte aldığı ücret ne olursa olsun) günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar ücret alır. 2022 yılı için asgari ücret günlük brüt 166,80 TL açıklanmıştır. Annenin aldığı bu ücret üzerinden gelir ve damga vergisi kesilmez.
Memur kadınlarda ise çalıştığı günün yarı ücretini işveren verirken kalan yarısı işsizlik fonundan karşılanır ve bu süreçte tam ücret alır.
Doğum Yapan Annelerde Aylıksız İzin İmkanı Nedir?
İşçi kadınlar için gebelikte 16 haftalık sürenin tamamlanması, çoğul gebelikte 18 haftalık sürenin tamamlanmasının devamında 6 ay boyunca ücretsiz izin kullanabilirler. Bu süreç içerisinde ücret almazlar. Yine bu süre yıllık ücretli izin hesabında göz önünde bulundurulmaz. Yani işe döndüğünde yıllık ücretli izin hakkı devam eder.
Memur kadınlar için doğum yapan memur kadının doğum sonrası analık izni bitimi ve buna ek yarım gün çalışma imkanı bitiminden itibaren, memur babanın ise doğum tarihinden itibaren 24 aya kadar aylıksız izin alma imkanları vardır. Bu süreçte ücret ödenmez.
Doğum Yapan Annelere Doğum Parası Nasıl Alınır?
Aile Çalışma ve Sosyal İşler Bakanlığı tarafından yapılan bu yardım 15.05.2015 tarihinden sonra doğan çocuklar için yapılır. Ananın ve babanın her ikisinin de Türk vatandaşı veya mavi kartı olması gerekir. Canlı doğum sonrası ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun kayıt işlemi yapıldıktan sonra Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi doldurulur ve imzalanır. Başvurular Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Bir defaya mahsus olarak 1. çocuk için 300 TL, 2. çocuk için 400 TL ve devamındaki çocuklar için 600 TL ödeme yapılır. Ayrıca e-devlet üzerinden doğum yardımı başvurusunda bulunabilirler https://www.turkiye.gov.tr/ilksan-dogum-yardimi-basvurusu
Doğum Sonrası Emzirme Parası Nasıl Alınır?
Sigortalı kadına veya sigortalı olmayan eşinin doğum yapmasının ardından sigortalı erkeğe verilen 2022 yılı için 316 TL’lik ödenektir. Bu ödenekten faydalanılabilmesi için 4A (SSK/memur) ve 4B (BAĞ-KUR/ sözleşmeli personel) çalışanlarının doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 120 gün kısa vadeli sigorta kolları priminin yatmış olması gerekir ve buna ek 4B çalışanlarının prim borcunun olmaması gerekir.
Aile Yardımı / Çocuk Zammı / Çocuk Yardımı Nedir?
Kamu çalışanlarına sağlanan imkanlar olmakla birikte özel sektörde de karşımıza çıkıyor. 2022 yılı 1. dönemi için çocuk yardımı 01.07.2022’e kadar miktar 6 yaş altı çocuk için 58,86 TL, 6 yaş üstü çocuk için 117,72 TL iken 2. dönem için 100,08 TL’dir. Aile yardımı ise 1. dönem olan 01.07.2022 tarihine kadar 535,17 TL iken 2. dönem için 500,40 TL’dir.
Keşfetmeye Devam Edin