Temelleri 1911 yılında atılan Chevrolet markası bugün ABD’li dev otomobil üreticisi General Motors (GM) sahipliğindedir. Grubun en çok satan modelleri Chevrolet markasını taşır.
Chevrolet eski yarışçı Louis Chevrolet ve William C. Durant tarafından kurulmuştu. Sonradan General Motors’u kuracak olan Durant ondan önce Buick markasının başındaydı. Louis Chevrolet’in Buick markasının reklamını yapması için yarışlarda Buick marka arabaları kullanmasını sağlamıştı.
Bugün Chevrolet marka arabalar dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Marka ise daha çok aileler tarafından tercih ediliyor. Bunun sebepleri arasında üretilen modellerin dayanıklılığı, kaliteli malzemelerin kullanılıyor oluşu, ömür boyu bakım maliyetlerinin düşük olması, güvenliği ve uygun fiyata satılması sayılabilir.
Ayrıca Chevrolet Silverado gibi kamyonet modellerinin ABD’de hatırı sayılır satış rakamlarını yakaladığını da belirtmiş olalım.
Chevrolet’in General Motors bünyesine geçişi
2 Mayıs 1918 tarihinde Chevy, General Motors tarafından satın alınmıştrı.
GM ve onun stratejik ortakları bugün 31 ülkede otomobil ve kamyonet üretimi gerçekleştiriyor. Dev otomobil üreticisi ABD’nin yanı sıra Çin, Brezilya, Almanya, İngiltere, İtalya ve Kanada’da kurduğu fabrikalarda üretime devam etmekte.
Ayrıca grup bünyesinde Chevrolet’in yanı sıra Buick, Cadillac, FAW, GMC, Daewoo, Holden, Jiefang, Opel, Vauxhall ve Wuling gibi markalar da bulunuyor.
Chevrolet nerenin malıdır?
Chevrolet marka arabalar Amerikan malıdır. Arabaların çoğu ABD’nin Detroit eyaletinde üretilip dünyaya ihraç edilir.
Chevrolet Türkiye’den çekildi mi?
Sadece Türkiye’den değil, tüm Avrupa kıtasından çekilmiştir. General Motors tarafından alınan yeniden yapılanma kararları doğrultusunda markanın yalnızca çok güçlü olduğu pazarlara odaklanmasının daha uygun olacağı değerlendirilmiştir.
Bugün markanın en aktif olduğu pazarların başında Kuzey ve Güney Amerika, Güney Afrika, Asya ve Ortadoğu gelmektedir.
Markanın ülkemizde sattığı Spark, Aveo, Captiva ve Cruze modelleri çok sevilmişti. Ancak ne yazık ki GM’nin aldığı karar neticesinde 2015 yılının sonlarına doğru Chevrolet’in Türkiye’den çekilmesine şahit olduk.
Neyse ki şirket ülkeden çıkıyor olsa dahi mevcut müşterileri için 10 yıl boyunca servis desteği vermeye devam edeceğini açıklamıştı.
Chevrolet’in logosu ne anlama geliyor?
Chevrolet’in meşhur papyon şeklindeki logosu ise şirket kurulduktan 2 yıl sonra kullanılmaya başlandı. İlk bakışta “artı” (+) işaretini andırıyor olsa da logoda görülen şey bir papyon.
Neden papyonun seçildiğine dair ise iki farklı teori var. Birisi, Durant’ın vaktinde konakladığı bir Fransız otelinin duvar kağıdında gördüğü desenden ilham almış olduğu yönünde. Ayrıca İsveç asıllı olan Louis Chevrolet’in logo seçiminde İsveç bayrağında yer alan artı işaretini benimsediği de iddia ediliyor.
Keşfetmeye Devam Edin