Bilirkişi Nasıl Olunur? Bilirkişi Olmak İçin Neler Gerekiyor?

Bilirkişi nasıl olunur diye merak ediyorsanız, daha önce bu terimi sık sık duymuşsunuz demektir. Mahkemede, bir olayda ya da kaza anında, bilirkişilerce yapılan inceleme sonucu bir karara varılır. Bu bir nevi, uzman görüşü anlamı da taşıyabilir. Bilirkişilik aslına bakarsanız bir meslektir. Bir kişinin, uzmanlık alanı dahilinde yapmış olduğu görevler ve buna bağlı meslek kolu da denebilir.

Bilirkişi nasıl olunur sorusuna geçmeden önce, ilk etapta bu meslek grubunun ne gibi işler yaptığına değineceğiz. Özellikle ne gibi yetkileri olduğundan ve mahkeme bilirkişi nasıl olunur, bir davaya nasıl atanılır gibi bilgilerden bahsedeceğiz. Bunun hemen ardından bilirkişi nasıl olunur, bilirkişi olma şartları nelerdir gibi aklınıza gelebilecek tüm soru işaretlerini gidermeye çalışacağız.

Bilirkişi Nasıl Olunur? Bilirkişi Olma Şartları

Bilirkişi nasıl olunur başlığı altında inceleyeceğimiz konu dahilinde; bilirkişi mesleğine dair tüm ayrıntılara değiniyor olacağız. Öncelikle bilirkişi tanımına kısaca değinelim be bu meslek türünün nasıl seçileceğine ve şartlarına dair detaylara birlikte bakalım.

Bilirkişi, temel olarak teknik ya da özel bir bilgi gerektiren durumlarda görüşlerini ya da oyunu yazılı veya sözlü biçimde vermesi talep edilen tüzel ya da gerçek kişidir. Dolayısıyla bilirkişinin uzmanlığı; kendi alanında gerekli olan koşullarda düşüncelerine başvurulmasıdır. Bilirkişinin mantığı dışarıdan ve bağımsız bir bakışın olaya katkı sunması; aynı zamanda doğru bilgileri yansıtmasıdır.

Hakim ya da savcı gibi uzmanlık alanındaki kişilerin talepleri sonucunda çalışan ve kendisine ait uzmanlık kapsamı doğrultusunda genellikle mahkemelere bilgi sunan bilirkişiler; Adli Tıp Kurumu başta olmak üzere değişik kurumlarda çalışabilir. Elbette belli uzmanlık alanı bulunması gereken bu meslek dalında hangi şartların taşınması gerekir? Yazımızın devamında konunun ayrıntılarını sunuyoruz.

Bilirkişi Olmak İçin Şartlar 2024

Bilirkişi olma şartları temel olarak aşağıda sunacağımız içeriklerle paralel şekilde ilerler. Aslında bilirkişilerin farklı pek çok kurumda çalışma olanağı bulunmaktadır. Çünkü farklı uzmanlık alanlarına göre kurumdaki bilirkişi ihtiyaçları değişmektedir.

Yine de her kurumun bilirkişi ihtiyacı olabilmektedir. Dolayısıyla elektrik teknisyeni, inşaat işçisi ve mühendis; neredeyse her alanda bilirkişi görüşüne başvurulur. Bununla birlikte bir bilirkişi çalışacağı alanda 5 yıllık bir deneyim barındırmalıdır. Kendi alanında uzmanlaşmasının ardından bilirkişi mesleğinde ilerlemesi mümkündür.

Bunun yanı sıra bilirkişi olmak için hangi mezuniyet gerektiğine dair sorular sorulmaktadır. Bu alanda uzmanlaşmak için üniversite mezuniyeti gerekir. Ancak çeşitli iş ilanına göre eğitim şartı değişiklik gösterebilir. Mühendis, çilingir, yazılımcı ve mimar gibi birbirinden çok farklı alanlarda bilirkişi ihtiyacı doğru bilmektedir. Şimdi nasıl bilirkişi olunur başlığı altında bilinmesi gereken şartları sunalım.

Bilirkişi nasıl olunur? İşte tüm şartlar!

  • Öncelikle mesleğe mensup şekilde görev yapabilmek için mevzuat gereği aranan şartları taşımak gerekmektedir.
  • Mesleki faaliyetini icra eden ya da komisyonun yargı çerçevesinde oturan kişiler tercih edilmektedir.
  • Daha önceden yaptığı bilirkişi başvurusu sonucunda kendi isteği dışında listeden çıkarılmamış olması gerekir.
  • Sanat icrası alanında geçici şekilde yasaklı olmamak aranan diğer şartlar arasındadır.
  • Disiplin açısından memuriyetten ya da meslekten çıkarılmamış olmak gerekmektedir.
  • Bunların dışında zimmet, hırsızlık, rüşvet, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık, gerçeğe aykırı bilirkişilik yapma ya da yalan yere tanıklık gibi suçlardan hükümlü bulunmamak gerekir. Bu aşamada ertelenmiş ya da affa uğramış suçlar da konu dahilinde sayılmaktadır.
  • Bilirkişilik yapılmak istenen alanda en az 3 senelik mesleki deneyime sahip olmak aranan bir başka kriterdir.
  •  Başvuru zamanında fiil ehliyeti sahibi olmak gerekmektedir. Ayrıca başvuru tarihi itibariyle 25 yaşından küçük olmamak aranan şartlardan bir diğeri olarak öne çıkar.

Hangi Meslekler Bilirkişi Olabilir?

Bilirkişi nasıl olunur sorusu cevaplanırken yukarıda değindiğimiz çok sayıda farklı meslekten birisinde uzmanlık yapılabilir. Bilirkişi içeriğinde amaç o alandaki uzmandan destek almaktır. Dolayısıyla farklı pek çok alan için bir uzman görüşüne ihtiyaç duyulmaktadır. Ne kadar çok iş sahası ve çözülmesi gereken sorun varsa o kadar çeşitli bilirkişi ihtiyacı bulunmaktadır.

Herhangi bir durum karşısında özellikle hukuki boyuttaki işlemlerde her iki taraf da ya da yargı yürüten hakimin de mesleğin içeriği hakkında ayrıntılı bilgisi olmayabilir. Bu anlamda en doğru kararları yönetebilmek ve adil neticelendirmek açısından bilirkişinin alanında yetkin olması önemlidir.

Bilirkişinin görüşlerine ve onayına başvurduktan sonra hakim bu bilgiler doğrultusunda gerekli bulduğu kararı gerçekleştirecektir. Bilirkişi nasıl olunur, nasıl başvuru yapabilirim?

Bilirkişi Başvuru 2024

Nasıl bilirkişi olunur sorusu cevaplanırken hangi alanlara başvuru yapılacağına dair çeşitli sorular yönetilmektedir. Yukarıdaki şartları taşındığını düşünen pek çok insan bilirkişi olmak için başvurmak istemektedir. Bilirkişi nasıl olunur sorusunun temel cevabı da bu gibi duruyor.

Bu işlemi yapabilmek için çalışılmak istenen kurumlara ait personel alımı sayfasını ve bu buradaki duyuruları takip etmek gerekir. Örnek olarak adli tıp gibi çeşitli kurumlara başvurmak isteniyorsa ilgili şehirdeki adalet.gov.tr duyuruları takibe alınabilir.

Bilirkişilik yapılmak istenen kurum çeşitleri ve gerçekleştirilecek meslek alanları farklılık arz ettiği için bu alandaki diğer ayrıntılar da değişebilir. Örnek olarak mimarlık alanında bir bilirkişi ihtiyacı mevcutsa o bölüme ait lisans eğitiminin tamamlanmış olması beklenir. Ya da bir bölge kurulunda 3 yıl süre geçerli olan bilirkişilik yetki belgesi bir başka alan için farklı tarihlerde değerlendirilebilir.

Bu nedenle bilirkişi olarak hizmet vermek isteyen kişilerin; bilirkişi olma şartları kısmını incelerken, çalışmak istedikleri kuruma yönelik koşulları göz önünde bulundurmaları gerekir.

Bilirkişi Nasıl Olunur? Eğitim Aşaması

Bunun yanı sıra son dönemlerde farklı eğitim merkezleri tarafından bilirkişilik eğitimleri oluşturulmaktadır. Bir kısmı uygulamalı bir kısmı da teorik olarak işleyen eğitimler genellikle kısa süreli olmakta ve sonunda belge alınmaktadır. Ancak bilirkişi olmak için dikkat edilen temel içerikler ve şartlar yukarıdaki gibidir. Ek olarak isteyen kişiler belge olarak katkı sağlayabilir.

Bilirkişiler genel olarak mahkemeleri bilgi sağlayan kişilerdir ve alanında uzman şekilde çalışan profesyonellerin başvuru yapması önemlidir. Çünkü mahkeme süreçleri başka insanların hayatlarını ve hakkında verilecek kararlara etkilediği için bu alanda bilgisine başvurulacak kişinin gerçekten yetkin olması beklenir. Bilirkişi nasıl olunur diye merak ediyorsanız, bu hususlar oldukça önemlidir.

Bilirkişi Maaşları 2024

Bilirkişi maaşları 2024 bünyesinde bu alanda çalışan ya da çalışmak isteyen kişiler tarafından araştırılmaya devam edilmektedir. Aslında yukarıda belirtilen şartlar maaş konusunda da geçerlidir. Çok farklı kurumlarda çalışan bilirkişilerin maaş durumları da değişiklik göstermektedir.

Bununla birlikte son dönemlerde belirtilen uygulamalardan birisi de doçent ve Profesör unvanına sahip kişilerin bilirkişilik sistemi dahilindeki temel eğitimlerden muaf olabileceği yönündedir. Yakın zamanda ileri sürülen bu bilgi dahilinde; konu ile ilgili olarak gerekli başvurular gerçekleştirilebilir.

Gizli Hazineleri Keşfedin

Yorum yapın

tokat haberleri