Askerlikte bakaya kalmak ne demek? Asker adaylarının veya asker çağına yaklaşan adayların en çok merak ettiği konulardan birisi de “Bakaya Kalmak” terimidir. Bakaya kalmak ne demek merak ediyorsanız, bu yazımızda sizler için sürekli güncel bilgiler düzenleyeceğiz. Askerlik süresi gelmeden önce bakaya kalmak ya da askerlik durum belgesi üzerinde yazan bakaya kalmak nedir, ne anlama gelir?
Bakaya Kalmak Ne Demek?
Bakaya kalmak, askerlik döneminin gelmesine karşılık, görevi yapmak için girişim gerçekleştirmemiş kişileri ifade etmektedir. Özellikle son zamanlarda birçok kişi bunun ne olduğunu sıkça incelemektedir.
Askerlik dönemine giren, son yoklamalarını yaptırarak askerliğe yönelik karar aldıran; ancak çağrıldıkları zamanda gitmeyen yahut geldiğinde kıtalarına gitmeksizin toplandığı yerden ayrılan bu isimle anılmaktadır. Bu durum 1111 sayılı Askerlik Kanunu içerisinde de yer almaktadır. Burada yer alan bilgiler ışığında sevk öncesi yahut sonrası iki ay kapsamında çocuğunun dünya doğması sebebiyle şubeye gelemeyecek insanlar, kanıtlayan surette belgeleri şubede bulundurulmalıdır.
Dolayısıyla haklarında bakaya yapılmaz. Bunun haricinde sevkin son gününe dek şubeye gelmeyenler ile gelip de sevk evrakını alıp, birliğe katılmayanlar bakaya olarak isimlendirilir.
Hapis Cezası Askerlikte Bakaya Kalmak ile İlişkili Midir?
Bir suçtan dolayı cezaevine giren birçok kişi askerliğin durumunun ne olacağını büyük bir merakla karşılamaktadır. Bakaya kalmak GBT nedir bu bakımdan oldukça sık tekrarlanan sorulardandır.
Burada bilmeniz gereken, cezaevinde olsanız bile bakaya kalabileceğinizdir. Bununla birlikte tahliye olunması ardından, bunu takiben ilk sınıflandırma zamanının ilk sevk ve celp dönemlerinde başvuruları yahut yakalanmaları yapılır. Sonrasında da sevkiyatı gerçekleştirilir.
Askerlikte Bakaya Kalmak ve Cezası Nedir?
Askerde bakaya kalmak hakkında en çok merak edilen konulardan birisi cezadır. Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığına; askerlik şubeleri de ilgili yerin en yüksek mülki amirine bakaya düşmüş kişilerin alınması için bildiri yapar.
Bundan sonra kişiler yakalandıktan sonra vakit kaybetmeden, en geç 24 saatte şubeye getirilir. Burada bir ceza da mevcut olup askerlikten kaçak olanların, iradeleri dâhilinde gelmeleri durumunda her günün karşılığı 5 Türk Lirası idari para cezası uygulanır.
Ancak yakalanmışsa her gün 10 Türk Lirası cezası bulunmaktadır.
Bakaya Kalanlar Yüksek Lisans Sonrası Tecil Yapabilir Mi?
Günümüzde birçok kişi lisansüstü eğitimleri askerlik ertelemek için kullanmaktadır. Bu kapsamda bakaya kalması üzerine yüksek lisans eğitimine başlayan birçok insan da vardır. Okurken bakaya kalmak bu nedenle birçok kişi tarafından, yoğun bir şekilde incelenmektedir.
Yönetmelikler kapsamında ilgili okula kayıt zamanı, yoklama kaçağı ya da bakaya düştüğü tarih ardından olan kişilerin askerlik durumlarında erteleme yapılmamaktadır. Bununla birlikte idari anlamda askerlik şubeleri değişik uygulamalar da gerçekleştirebilmektedir. Bazı şubeler konu hakkında tecil yapabilmektedir.
Lâkin konu hakkında sabit prosedürler bulunmaz. Dolayısıyla size en yakın askerlik şubesine giderek, konu hakkında ayrıntılı bilgi alabilirsiniz. Yüksek lisans eğitimi yapıyorsanız, bağlı bulunduğunuz enstitü ile irtibat kurabilirsiniz.
Hastalık Sonrası Bakaya Kalınırsa Tecil Yapılır Mı?
Bakaya kalmak ne demek askerlik dönemi gelmesine karşın, hakkında girişim yapılmaması durumuna denmektedir. Bakaya kalmak farklı nedenlerden dolayı olabilir. Örnek olarak kişiler hastalanmışsa bu durum ortaya çıkabilir.
Bu durum geçerli olanlar, tecil yapmalarının mümkün olup olmadığını sıklıkla merak etmektedir. Yönetmelik kapsamında geçici rahatsızlık varsa, sevk geciktirmesi raporu temin edilebilmektedir. Böylece alınan raporun bitim tarihine dek tecil yaptırılabilir.
Muayene ardından bakaya durumunda er statüsünde bulunan kişiler, sevkiyatı için engeli yoksa karar tarihini izleyen ilk mesai günü sevke tabi tutulur. Er olan ancak bakaya kalmadan önce rapor alanların, karar tarihini izleyen ilk sınıflandırma zamanının, ilk sevk ve celp zamanlarında sevki yapılır.
Bakaya kalma üzerine bedelli askerlik de sorulmamaktadır. Yönetmelik çerçevesinde askerliği bedelli şekilde yapmanın şartlarından biri bakaya durumuna düşmemedir.
Bakaya GBT Sorgusunda Çıkar Mı? GBT’ye Takılır Mı?
Bakaya durumuna düşen kişiler bakaya kalma GBT nedir, takılır mı gibi soruları da düşünmektedir. Bu durumda olan kişilerin yakalanabilmesi için Askeralma Genel Müdürlüğü İçişleri Bakanlığıyla beraber çalışmaktadır. Bu açıdan polisler mesai kapsamında ilgili şahsı yakalarsa, askerlik şubesine götürür.
Bunun dışında yakalanırsa da bir tutanak meydana getirilir. Bunların bir nüshası ilgili kişide bırakılır. Eğer bakaya şeklinde aranan şahıs Türkiye dışarısında yaşıyorsa, alakalı Türk konsoloslukları vasıtasıyla işlemlerin bitirilmesi tebliğ edilir. Sonrasında ise tebellüğ evraklarının askerlik şubesine iadesi yapılmaktadır.
Burada bilmeniz gereken bir diğer durum da memurluktur. Kamu ya da özel hizmete yoklama kaçakları, barışta tatbikat ile ferdi seferberlik eğitimi bakayaları alınmamaktadır. Kamu personellerinin tabi olduğu kanun kapsamında ilgili kişiler memur da olamaz.
Daha Fazla Bilgi İçin: Benzer Konulardaki Diğer Yazılar