Transkript nedir diye merak ediyorsanız, bir kurum ya da okul sizden transkript belgesi istemiş olabilir. Transkript, üniversite öğrenimi gören kişilerin ya da üniversitelerden mezun olmuş kişilerin daha aşina olduğu bir kavramdır. Ancak ilk kez üniversite okuyacak ya da mezun olacak kişiler, transkript nedir diye merak ediyor. Bu yazımızda transkript nedir, nereden ve nasıl alınır anlatacağız.
Transkript Nedir?
Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler arasında transkript belgesinin ne olduğu sıkça sorulmaktadır. Zira lisede bulunmaz. Transkript ne demek kısaca kişilerin tüm notlarını gösteren evraklardır. Tek veya iki kâğıt olabilir ve içerisinde yer alan bilgiler şu şekildedir;
- Hangi derslerin alındığı
- Vize ve final notları
- Dönem ortalaması
- Hangi sınıfta olunduğu
- Önceki dönemlerdeki notlar
Bu belgeler hem yurt içinde hem de yurt dışında geçerlidir. İçerisinde bulunan notlar hem sayısal hem de harf düzleminde yer almaktadır. Böylece geçilip geçilmediği rahatlıkla belirlenebilir. Aynı zamanda ağırlıklı not ortalaması, AKTS gibi veriler de bulunmaktadır.
Transkript Ne Demek?
Transkript, üniversitelerde not gösterir belge olarak kullanılmaktadır. Türkiye siyasetinde de çok sık duyabileceğiniz transkript nedir sorusu, aslında not gösterir bir belgedir ve diploma yerine de geçebilir. Kişinin aldığı notlar, geçtiği dersler ve dersleri kaç puan ortalaması ile geçtiği bilgileri de yine aynı şekilde belge üzerinde yer alır. e-Devlet YÖK adresinden transkript belgesi almak mümkündür.
Transkript nedir sorusuna ilave olarak, transkript nereden alınır da çok merak ediliyor. Artık dijital bir çağda olduğumuzdan, transkript nedir için okula gitmeye gerek yoktur. Bunun yerine e-Devlette yer alan YÖK hizmetlerini kullanarak siz de transkript çıkarabilirsiniz. Transkript nedir, nereden ve nasıl alınır?
Transkript Nasıl Alınır?
Özellikle üniversite birinci sınıfa yeni başlayan kişiler transkript belgesi nedir? Sorusunu sorabilmektedir. Bunlar not ortalamasını göstermekte olup üniversiteden rahatlıkla alınabilmektedir. Bunun için sadece öğrenci işlerine gitmeniz gerekir.
Her fakültenin öğrenci işleri farklıdır. Örneğin Fen-Edebiyat fakültesi okuyorsanız, transkript alabilmek için buradaki odasına girmeniz gerekir. Mühendislik fakültesinde bulunan size çözüm sunmaz. Ancak bu ön lisans ve lisans okuyan kişiler için geçerlidir.
Eğer yüksek lisans veya doktora yapıyorsanız bağlı olduğunuz enstitüye gitmeniz gerekir. Şayet yetkiliye öğrenci numaranızı söylerseniz dakikalar içerisinde çözüm alabilirsiniz. Ancak bunların imzalanması da gerektiği için size bir saat verilmesi muhtemeldir.
Transkript İnternetten Alınabilir Mi?
Her ne kadar öğrenci işleri aracılığıyla bu belgeler sorunsuz bir şekilde alınabilse de tahmin edilebileceği üzere mesai saatleri arasında gitmeniz gerekir. Dolayısıyla özellikle hafta sonlarında Transkript nedir, internetten alınır mı sıklıkla sorulmaktadır.
Bilindiği üzere her üniversite kendi EBYS sistemine sahiptir. Buradan da transkript belgesine ulaşılabilir. Ancak bunların resmi anlamda geçerli olması, karşı taraftaki kurum tarafından kabul edilebilmesi için imzalanması gerekir. Bu nedenli söz konusu sistemden alınanlar büyük ihtimalle reddedilebilir. Ancak e-devlet üzerinden sonuç almanız mümkündür. Burada,
- Ahmet Yesevi Üniversitesi,
- Ankara Üniversitesi,
- Bayburt Üniversitesi listede görülmektedir.
Ancak sadece bunlarla sınırlı da değildir. Şayet ayrıntılı bir bilgi edinmek istiyorsanız, şu maddeleri takip ederek transkript alabilirsiniz;
- E-Devlet platformuna giriş yapın.
- Arama bölümüne transkript yazın.
- Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı Transkript Belgesi Doğrulama üzerine tıklayın.
- Belge oluştur üzerine tıklayın.
- Sağ üstten dosyayı indir üzerine tıklayın.
YÖK işlemleri için: https://www.turkiye.gov.tr/yuksekogretim-kurulu-baskanligi
Böylece tüm işlemler sonuçlandırılır. Transkript nedir sorusuna ilave olarak, transkript nereden alınır sorusunu da yanıtlamış olduk. İnternetten rahatlıkla alabilir ve çıktısını alabilirsiniz.
Transkript Belgesi Nerede Kullanılır?
Üniversiteye yeni başlayan öğrenciler sisteme yeni olduğu için birçok soruya sahiptir. Bunlardan bir tanesi de Transkript nedir sorusudur. Her ne kadar öncelikle not bilgisini gösteriyor gibi dursa da yurt içinde farklı alanlarda kullanılmaktadır. Bazıları şu şekildedir;
- Askerlik işlemleri
- Staj başvuruları
- Yüksek lisans ve doktora başvuruları
- Burs başvuruları
- Öğrenci ulaşım kartı başvurusu
Transkript genellikle Türkçe hazırlanmaktadır. Ancak bazı kurumlar hem İngilizce hem de Türkçe şekilde alternatif teklif edebilmektedir. Şayet ülke içinde kullanacaksanız Türkçe olan işinizi görecektir. Buna karşılık söz konusu belge yurt dışında da geçerlidir.
Ancak bunun için çevrilmesi gerekir. Dolayısıyla yurt dışında kullanmak istiyorsanız bunu öğrenci işlerine belirtip, İngilizce olanı tercih etmeniz gerekir.
Transkript Notu Nasıl Hesaplanır?
Transkript üzerinde yer alan notlar harf notu şeklindedir. Bunlardan her biri belirli bir başarı notuna denk gelir. Bunlar şu şekildedir;
- FF: 0
- DD: 1.00
- DC: 1.50
- CC: 2.00
- BC: 2.50
- BB: 3.00
- BA: 3.50
- AA: 4.00
Ancak vize ve final notlarının karşılıkları her üniversitede değişebilmektedir. Dolayısıyla kendi üniversitenize göre değerlendirmeniz gerekir.
Transkript Belgesi Mezuniyet Sonrası Kullanılabilir Mi?
Üniversite öğrencileri okudukları süre boyunca alınabilmektedir. Bunun için ister öğrenci işlerine gidebilir, isterseniz de internetten alabilirsiniz. Ancak birçok kişi mezun olması ardından da farklı sebeplerle buna gereksinim duyabilmektedir.
Bu nedenle mezun olan kişi transkript alabilir mi? Sorusu yeni mezunlar tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bunun cevabı evet olup normal alımdan herhangi bir farkı yoktur. Sadece öğrenci numaranızı öğrenci işlerine gidip numaranızı söyleyerek belge talep etmeniz gerekir.
Eğer gidemiyorsanız veya farklı bir şehirdeyseniz yukarıda anlattığımız şekilde internetten de alınabilir.
Transkript Nasıl Kullanılır?
Transkriptler farklı yerlerde kullanım görmektedir. Eğer resmi veya özel bir kuruma verecekseniz hangi belgeyi getirmeniz gerektiği size bildirilecektir.
Örneğin yüksek lisans yapıyorsanız sizden bu belgenin talep edebileceği gibi eski lisans belgeniz de istenebilir. Dolayısıyla buna göre uygun evrakı almanız şarttır. Bunun haricinde ilgili yere elden verebileceğiniz gibi posta firmalarıyla yollamanız da mümkündür.
Ayrıca bazı kurumlar bunların internet ortamından yollanmasını da talep edebilmektedir. Örneğin burs başvuruları online olacaksa, sisteme yüklenmesi istenir. Bu her ne kadar soru işaretleri uyandırabilse de oldukça kolaydır.
Bunun için sadece herhangi bir tarayıcıdan belgeyi bilgisayara aktarmanız gerekir. Bu PDF şeklinde geçirilmekte olup ardından ilgili yere yüklemeniz yeterlidir. Böylece tüm işlemler tamamlanır.
Gizli Hazineleri Keşfedin