Ehliyet Yenileme 2024 Ücreti ve Randevu Nasıl Alınır?

Ehliyet yenileme 2024 yılında da çok aranan, özellikle ehliyet yenileme ücreti ne kadar şeklinde aratılan ve merak edilen bir konudur. Ehliyet bildiğiniz üzere almaya hak kazandıktan sonra yenilenen bir şey değil. Ancak kimlik kartlarının standardı değiştiği için, ehliyet de buna dahil oldu. Yani eski ehliyeti olan kişiler, son tarihe kadar ehliyetlerini yenilemeli. Bu sebeple de ehliyet yenileme randevu almalıdır.

Ehliyetlerimiz, artık tamamen çipli olarak kullanılmaya başlandı. Çipli kimlik kartları da yaygın olarak kullanılıyor. Son değiştirme tarihine kadar her ikisini de değiştirmemiz gerekiyor. Ehliyet değişimi son tarih bu aşamada oldukça önemli. Eğer ehliyet değişimi son tarih gelene kadar yapılmazsa, ehliyetimiz geçersiz sayılacaktır. Böyle bir durum ile karşılaşmamak için lütfen ehliyetlerimizi yenileyelim.

Ehliyet Yenileme 2024

Günlük hayatta çoğu işi kolaylaştıran araçlar, insanlar tarafından sıklıkla kullanılmaktadır. Özellikle araba kullanımının ne denli yaygın olduğunu görmek mümkündür. Ancak araç kullanmak için insanlardan istenilen büyük bir şart bulunmaktadır. Sürücü belgesi olmadan araba sürmek yasaklanan eylemler arasındadır. Ehliyeti olan kişiler için de ehliyet yenileme 2024 ücreti gibi başlıklar başlıca incelenen içeriklerdir. Yenileme işlemi yapılmadan da ücretin yatırılması gereklidir.

Ehliyet belgesi, belli bir süre zarfı içerisinde mutlaka yenilenmesi gereken belgeler arasında yer almaktadır. Sürücülerin güvenli bir şekilde araç kullanabilmeleri için de bu yeniliği yapmaları gerekmektedir. ehliyet yenileme ile alakalı tüm detaylar ise aşağıda yer alan alt başlıklar kısmında açıklanmıştır. Ücreti nereye yatıracağınız ve dekont lazım olacak mı gibi bilgiler de haberin devamında.

Ehliyet Yenileme Ücreti Ne Kadar?

Pek çok sürücü tarafından merak edilen noktalardan bir tanesi de ehliyet belgelerinin yenilenmesi için ne kadar ödeme yapılması gerektiğidir. Bu nedenle ehliyet yenileme ücreti ne kadar şeklinde pek çok sorunun çeşitli tarayıcılar üzerinden araştırıldığı görülmektedir. Bu konuda eski tip ehliyet ve yeni tip ehliyet olmak üzere iki ayrı kategori bulunmaktadır. Bu bilgiler, şu şekilde açıklanabilir:

  • Yeni tip ehliyetlerin yenilenmesi için 237 TL ödenmesi gerekir.
  • Eski tip ehliyetlerin yenilenmesi için 15 TL ödenmesi gerekir.
  • Henüz yeni tip ehliyet çıkarmamış olan veya belgesi kaybolan kişiler, 15 TL ödemek zorundadır.
  • Yeni tip ehliyetler için kayıp, çalıntı gibi durumlarda 237 TL ödenmesi gerekmektedir.

Yukarıda sıralanan bu bilgileri dikkate alarak ehliyet yenileme konusunda ödenmesi gereken tutarları görebilirsiniz. Böylece her birey, sahip olduğu belge tipine göre ödemesini gerçekleştirebilir.

Ehliyet Yenileme Ücreti Hangi Bankaya Ödenir?

2024 ehliyet yenileme ücreti nereye yatırılır sorusu, yukarıda bahsedilen duruma ek olarak sıkça merak edilen başlıklar arasında yer almaktadır. Hem eski tip hem de yeni tip ehliyetlerin belli bir süre sonra yenilenmesi zorunludur. Bu durumda da kişilerin ehliyet yenileme için belli bir miktar ödemesi gerekmektedir. ödenmesi gereken bu miktarlar;

  • Maliye Bakanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalar
  • Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı’nın anlaşmalı olduğu bankalar
  • İnteraktif Vergi Dairesi web sayfası

Üzerinden ödenebilmektedir. Konu ile alakalı olarak detaylı bilgilerin elde edilmesiyle gereken tutarlar en yakın ödeme merkezinden kolaylıkla ödenebilir.

Ehliyet Yenileme Ücreti İnternetten Yatırma

Ehliyet yenileme ücreti internetten yatırma işlemi, İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden yapılabilir. İnteraktif vergi dairesine giriş yaptıktan sonra, kişisel ödemeler sayfasına giriş yapmanız gerekiyor. Daha sonra bu sayfa üzerinden ehliyet veya kimlik kartınızı yenilemek için ödeme yapabiliyorsunuz. Ödemeler sadece kredi kartı ya da internet alışverişi açık olan banka kartı ile yapılıyor.

Eğer bu adımları uygulamakta zorluk çekiyorsanız, Ziraat Bankası ATM’lerinden sorunsuz olarak ödeme yapabilirsiniz. Üstelik, yapacağınız ödeme sistemlerde otomatik olarak görüneceği için hiçbir problem yaşamadan kimlik ve ehliyetinizi yenileyebiliyorsunuz.

Ehliyet Yenileme Başvurusu Nereden ve Nasıl Yapılır?

Çoğu sürücü, sahip olduğu ehliyetin yenilenme tarihi geldiğinde ehliyet yenileme başvurusu nasıl yapılır sorusunu detaylı bir şekilde incelemektedir. İster eski tip, isterse de yeni tip ehliyet belgesi olsun, her belgenin vakti geldiğinde yenilenmesi gerekmektedir. Peki, ehliyet yenileme başvurusu nasıl ve nereden yapılır? Randevu almak istiyorum, nereden randevu alabilirim?

Ehliyet yenileme kapsamında yetkili olan kurum nüfus müdürlükleri olarak bilinmektedir. bulunduğunuz konum neresi olursa olsun dilediğiniz kurumdan randevu alarak ehliyetinizi yeniletme şansına sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda ALO 199 destek hattı üzerinden veya internet siteleri üzerinden de ilgili kurumlara yönelik randevu alabilirsiniz.

Ehliyet Yenileme Randevu Alma

Ehliyetinizi yenilemek için randevu almak istiyorsanız, bunun için NVİ internet sitesine girebilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden anında işlem yapabilir ve randevu tarihi belirleyebilirsiniz. Randevu aldıktan sonra, üstte belirtmiş olduğumuz işlemleri uygulamalı ve ücret ödemesini ATM ya da internetten tamamlamalısınız. Ehliyet randevu alma işlemleri için alttakileri takip edebilirsiniz.

  • İlk olarak randevu.nvi adresine giriş yapmanız gerekiyor: https://randevu.nvi.gov.tr/
  • Bu sayfadan “Sürücü Belgesi” adımını seçmelisiniz,
  • Seçim yaptıktan sonra bilgilerinizi doldurun,
  • Daha sonra müsait bir tarih ve Nüfus müdürlüğü seçimi yapın,
  • Seçimleri tamamladıktan sonra işlem başarılı ekranı görünecek.

Bu aşamadan sonra, direkt olarak para yatırma işlemi yapabilirsiniz. Dilerseniz ATM’lerden dilerseniz de Ehliyet yenileme ücreti internetten yatırma işlemi yaparak, sorunsuz bir şekilde ödeme gerçekleştirebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken nokta, ödemeyi mutlaka gitmeden önce yapmalısınız. Gittiğinizde sistemlerde ödeme görünmezse işleminiz yapılmaz.

 

Ehliyet Yenileme İçin Gerekli Belgeler Neler?

Sürücü belgesi konusunda 2016 yılında yapılan bir değişiklik ile birlikte yeni tip ehliyetler piyasaya sürülmüştür. Bununla birlikte eski tip ehliyet ve yeni tip ehliyet olmak üzere iki ayrı kategori bulunmaktadır. Söz konusu ehliyet yenileme işlemleri olduğunda eski tip ehliyet yenilemesi için gerekli olan belgeler başlığı merak edilenler arasında yer almaktadır.

Yapılan yeni değişiklik ile birlikte yeni tip ehliyet almayan kişiler, eski tip ehliyete sahiptir. Ehliyet yenileme işlemlerinde de edinmeleri gereken belgeler şu şekilde sıralanabilir:

  • 15 TL ücret ödemesinin makbuzu
  • Kan grubunu belli eden belge
  • Eski sürücü belgesi
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Nüfus cüzdanı veya yerine geçebilecek herhangi bir belge
  • Sürücüye ait fotoğraflı sağlık raporu

Sıralanan bu belgelerin elde edilmesi ile birlikte ilgili kuruma başvuru yapılabilir. Yapılan başvuru sonucunda da ehliyet yenileme işlemi tamamlanacaktır.

Yeni Ehliyet Ehliyet Yenilemesi İçin Gerekli Belgeler

Bir önceki başlıkta bahsi geçen sürücü belgesindeki değişiklik, pek çok kişinin tercih ettiği belge durumuna gelmiştir. 2016 yılından sonra ehliyet alan veya öncesinde alıp değiştiren kişiler, yeni tip ehliyete sahiptirler. Yeni tip ehliyet yenilemesi için gerekli belgeler başlığı da buna göre merak edilen bir içerik haline gelmiştir.

Son olarak yapılan güncellemelere göre yeni tip ehliyet belgesine sahip olan bireyler, ehliyet yenileme dönemi geldiğinde belli başlı belgeleri elde etmek zorundadır. Bahsi geçen bu belgeler aşağıda maddeler halinde açıklanmıştır.

  • Mevcut sürücü belgesi (kayıp değilse)
  • Sürücüye ait fotoğraflı sağlık raporu
  • Dilekçe
  • 237 TL ödendiğini kanıtlayan makbuz
  • Nüfus cüzdanı veya yerine geçebilecek bir belge

Sıralanan bu belgelerin ilgili kuruma iletilmesi ve gerekli başvuru adımlarının tamamlanması ile birlikte yeni ehliyetin yenilenme işlemi tamamlanmış olacaktır.

Ehliyet Yenileme Son Tarih Ne Zaman?

Ehliyet değiştirme son tarih, hemen her resmi işlemde verilen süre gibi merak edilen ve sık sık kontrol edilen durumlardan biri haline gelmiştir. Ehliyet belgelerini yeniletmek isteyen bireyler, ilgili kurumdan randevu almadan önce son başvuru tarihlerini mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Aksi halde yapılan başvuru geçersiz sayılacak ve kimlik yenile işlemi onaylanmayacaktır.

Ehliyet yenileme işlemi için yetkililer tarafından belirtilen son başvuru tarihi 31.12.2023 tarihi olarak bilinmektedir. Bu tarihin baz alınarak işlemin yerine getirilmesi oldukça önemlidir. Herhangi bir aksaklık sebebiyle son başvuru tarihini kaçıran kişilerin, bu tarihten itibaren yeni tip ehliyet belgesine geçiş yapması zorunludur.

Ehliyet Geçerlilik Süresi Bitince Ne Olur?

Sürücüler, ehliyet yenileme işlemlerini yapmadıklarında ne gibi sorunlar ile karşılaşacaklarını merak etmektedir. bu nedenle ehliyet geçerlilik süresi bitince ne olur başlığı, bilgi edinmek isteyen bireyler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bir içerik haline gelmiştir. Yetkililer tarafından belirlenen tarihler içerisinde ehliyetin yenilenmemesi durumunda birtakım olumsuzluklar meydana gelebilmektedir.

Geçerlilik süresi dolan ehliyetler, tespit edilmekle birlikte sürücüye iki farklı cezai işlem uygulanmaktadır. Bunlardan birincisi ehliyet belgesine el konulmasıyken, diğeri ise belli bir miktar para cezası şeklindedir. Bu tarz sorunlar yaşamamak adına sürücülerin vakti geldiğinde sahip oldukları sürücü belgelerini yeniletmesi oldukça önemlidir.

Aynı zamanda yapılan son değişiklikler ile birlikte sürücülere her 5 yılda bir ehliyet yenileme zorunluluğu da getirilmiştir. Sonuç olarak belirtilen bu 5 yıllık süreç sonunda ehliyet belgelerinin ilgili kuruma başvurularak yeniletilmesi gerekmektedir.

Yeni Tip Ehliyetlerin Geçerlilik Süreleri Nedir?

Ehliyetlerin geçerlilik süreleri, bahsi geçen bu işlem konusunda ilk etapta incelenen bir içerik olmanın yanında neredeyse her sürücünün dikkat etmesi gereken durumları da kapsamaktadır. Bilindiği üzere pek çok ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Bu ehliyet sınıfları, 10 ve 5’er yıl geçerli olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. 10 Yıl geçerli olan ehliyetler şu şekilde sıralanabilir:

  • F sınıfı
  • G sınıfı
  • M sınıfı
  • A1         
  • A2
  • A sınıfı
  • BE sınıfı
  • B sınıfı
  • B1

Sıralanan bu sınıflar dışında 5 yıl geçerli olarak belirtilen ehliyet tipleri ise şunlardır:

  • D1E
  • DE
  • D1
  • D sınıfı
  • C1E
  • C1
  • CE
  • C sınıfı

Sıralanan bu sınıflarda ehliyet belgesi bulunan kişiler, belirtilen süre içerisinde sürücü belgelerini mutlaka yenilemelidir. Aksi halde belgelerine el konulma riski bulunmaktadır.

Yolculuğa Hazır Mısınız? İlgili Bağlantılara Göz Atın

Yorum yapın

tokat haber reseller