Boş plaka sorgulama işlemi, yeni araç alacak kişiler tarafından çok aranan şeylerden birisi. Özellikle de ülkemizde bir kişi araç alacağı zaman plakanın da kendine özel olmasını istiyor. Şöyle ki, bu durumda yapılması gereken en önemli şey alacağınız plakaya karar vermek. Plakadan ziyade kombinasyonuna karar verdikten sonra, bu plakanın boşta olup olmadığını öğrenmenin pek çok yöntemi var.
Harf ve sayı kombinasyonuna karar verdikten sonra, plakanın boşta olup olmadığını aşağıdaki yöntemleri kullanarak sorgulayabilirsiniz. Bildiğiniz üzere artık tüm araç alım satım, ruhsat ve plaka işlemleri noterlerden yapılıyor. Noterde plakanın değişeceğini yetkiliye bildirdikten sonra, size geçici bir plaka veriliyor. Bu sayede en yakındaki şoförler odasına giderek plaka çıkarma ve basım işlemleri yapılıyor.
Boş Plaka Sorgulama 2024 Boş Plakalar
Günümüzde birinci veya ikinci el araç alan birçok kişi bunları özel plakalarla değiştirmek istemektedir. Boş plaka sorgulama burada devreye girerek, kişilere istediği sonuçları kısa sürede sunmaktadır.
Her ne kadar araçların plakaları olsalar da, özellikle ilk kez araç alan kişiler bunun yerine arzu ettikleri plakaları talep edebilmektedir. Ancak bu noktada kullanımda olmaması gibi bir şart vardır. Zira bunlar her araç için özeldir. Bunu daha da özelleştirmek için harf seçimi yapabilirsiniz!
Dolayısıyla sorgulama gerçekleştirilerek uygunluğu incelenmekte, ardından buna göre işlem yapılmaktadır. İnceleme işleminin yapılabileceği dört kaynak vardır. Bunlar şu şekildedir;
- Emniyet Genel Müdürlüğü Üzerinden Sorgulama
- E-Devlet Üzerinden Sorgulama
- SMS Atarak Sorgulama
- Sigortam 360 ile Sorgulama
- Kentkart Bakiye Sorgulama
Bunların herhangi biri sorgulama için tercih edilebilir. Eğer uygun değilse daha farklı ve boşta olan plakaları düşünebilir, böylece istediğinizi tercih edebilirsiniz.
Emniyet Genel Müdürlüğü Boş Plaka Sorgulama
Boş plakanın sorgulanması özellikle ilk kez araç alacaklar/alanlar tarafından büyük bir endişe, belirsizlik ile karşılanabilir. Ancak bunun için tercih edebileceğiniz birçok yöntem vardır ve herhangi biri size kullanılabilir. Bunlardan biri EGM boş plaka sorgulama şeklindedir.
Bu yöntem en kolay yol olup ücretsizdir. Bunun için sadece ikamet ettiğiniz ilin EGM resmi sitesine girerek, işlem gerçekleştirebilirsiniz.
Bununla birlikte bazı emniyet müdürlüklerimiz bu sistemi henüz kullanmamaktadır. Eğer yaşadığınız yerde bu durum söz konusuysa yine de bir çözüm vardır. Zira Trafik Tescil İşlemleri ile telefonla irtibat kurarsanız ya da bizatihi giderseniz, isteğinizi belirtebilir ve anında çözüm bulabilirsiniz.
e-Devlet Boş Plaka Sorgulama
Bilindiği üzere E-devlet birçok konuda vatandaşlara kısa sürede online çözümler sunmaktadır. Özellikle sorgulama seçenekleri dakikalar içerisinde çözüm alınmasına yardımcı olmaktadır. Sistemi kullanmak için şifre gerekmektedir. Ardından giriş yaparak, arama bölümünden işlem gerçekleştirilebilir.
Eğer şifreniz yoksa size yakın herhangi bir PTT şubesine gidebilir, cüzi bir ücret karşılığında alabilirsiniz. Ancak bilmeniz gereken bir nokta E-devlet boş plaka sorgulama hizmetinin 2020 itibariyle kaldırıldığıdır.
Dolayısıyla gerek E-devlet’in internet sitesi, gerekse mobil uygulaması üzerinden konu üzerine hizmet alınamamaktadır. Artık e-devlet üzerinden sadece üzerinize kayıtlı olan araçları sorgulayabilirsiniz. Eskiden TC ile bile araç sorgulaması yapılırken, artık bu hizmetin de kullanımı kısıtlandı.
SMS ile Özel Plaka Sorgulama 2024
SMS atarak boş plaka sorgulama yapabileceğiniz tercihlerden bir diğeridir. Ancak burada ilk önce bunun ücrete tabi olabileceği bilinmelidir. Dolayısıyla her sorgulamada bir ücret alınabilir.
Eğer bu sistemi kullanarak öğrenmek istiyorsanız tek yapmanız gereken 5664’e SMS atmadır. Şayet almak istediğiniz plakayı burada sorgulatırsanız ve ardından hakkında bilgi, hasar kaydı gibi durumlar gelmişse alındığını gösterir.
Şayet gelmiyorsa boşta olduğuna işaret eder. Size kısa sürede çözüm sunan bir sistemdir. Ancak boş plakayı bulana kadar ne kadar SMS atarsanız, her biri ayrı ayrı ücretlendireceği için maliyetli olabilir.
Sigortam 360 ile Sorgulama
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan Sigortam 360, boş plaka sorgulama için yapabileceğiniz bir diğer seçenektir. 5664 de SGM tarafından yönetilmekte olup kişilere istediği plakanın uygun olup olmadığını anında göstermektedir.
Burada da ilk olarak ücretli olduğu bilinmelidir. Ancak telefon hattınızda yeterli bakiye yoksa ve kredi kartı ile ödeme yapmak istiyorsanız, Sigortam 360 kullanılabilecek bir sistemdir. Bunun için giriş yaptıktan sonra istediğiniz plakayı menüye yazmanız gerekir. Ardından ödemeyle birlikte sorgulama gerçekleştirilebilir.
Lâkin burada da sorguladığınız her bir planın dolu olması durumu vardır. Her bir sorgulama ayrı olarak ücretlendirilebileceği için boş olanı bulana kadar büyük meblağlar harcamanız olasıdır.
Plaka Alınırken Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Eğer özel plaka alacaksanız, boş plaka sorgulama işlemleri yukarıdaki gibidir. Ancak boş olanı bulduktan sonra hızlı şeklide işlem yaparak almanız önerilir. Zira sizden önce başka birisi de kaydettirebilir.
Ancak plaka alırken bilmeniz gerekenler de vardır. Şayet bunları söz konusu işlemlerden önce bilirseniz, daha doğru hareket edebilirsiniz. Bunlardan bazıları şu şekildedir;
- İkamet ettiğiniz adrese kayıtlı olan plaka istenebilmektedir.
- Emniyet Genel Müdürlüğü yetkilileri plaka uygunluğunu incelemektedir.
- Plaka başvurusu yaparken bağış yapılmalıdır.
- Plakaya göre tutar farklılık arz edebilmektedir.
- Bağış ardından dekont alınmalıdır.
- Firma üzerine plaka alınacaksa Emniyet Genel Müdürlüğüne gidilmelidir.
Ayrıca özel plakayı hangi adreste çıkartacaksanız, orada ikamet etmeniz gerekir. Örnek olarak Ankara’da ikamet ediyorsanız, İstanbul özel plakalı bir araç alınamamaktadır.
Plaka Tahsis İşlemlerinde Hangi Belgeler Gereklidir?
Yeni araç alan kişiler, plakanın da kendisi tarafından belirlenmesini talep edilmektedir. Özel plakalar da burada devreye girer. Ancak daha önceden tahsisi yapılmışsa alınamadığı için boş plaka sorgulama yapılır.
Eğer bunu yapmış ve uygunluğunu görmüşseniz, tahsisini yaptırmanız mümkündür. Ancak burada bazı evraklar da yer almaktadır. İçlerinden bazıları şöyledir;
- Otomobile ait sicil gazetesi, imza sirküsü ve sicil kaydı
- Kimlik aslı ve bunun fotokopisi
- ÖTV Ödeme Belgesi
- Fatura ile beraber bunu düzenleyen bayiye dair yetki evrakı
- Zorunlu Mali Sorumluluk Araç Sigorta Poliçesi
- Uygunluk Belgesi
- Şoförler Odası’ndan temin edilebilecek araç tescil belgesi ile müracaat işlem formu
Bunlara ek olarak kişilerden farklı veya ek belgeler de talep edilebilir. İşlemlerin tamamlanabilmesi için hepsinin temini gerekir. Sicil kaydı ardından ikamet ettiği yere göre plaka tahsisi yapılmakta olup nerede yapılacağını bilmiyorsanız Trafik Tescil Bürolarına gitmeniz gerekir. Bunun için herhangi biri tercih edilebilir.
Eğer aracınızı sıfır alıyorsanız, plaka tahsis için işlemler ilgili bayi tarafından gerçekleştirilmektedir. Kişiler plaka adına ek ücret ödemez. Ancak değişiklik arzu ediyorsanız, bunun için bir masraf söz konusudur.
Şayet aracınız ikinci else ve plakayı değiştirmeyi düşünmüyorsanız, tahsis işlemleri ücretsiz olabilir. Ancak özel plaka isterseniz ücrete tabidir.
İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbakır, Mardin, Bursa, Hatay, Muğla, Kocaeli, Sakarya, Tekirdağ, Edirne ve Yalova boş plaka sorgulama ve özel plaka sorgulama yöntemleri bunlardır. Üstte bahsetmiş olduğumuz yöntemlerin tamamını 81 il için aktif olarak kullanabilirsiniz. EGM ve e-devlet sorgulama yöntemlerini kullanarak siz de kendinize ait bir plaka sahibi olabilirsiniz!
Gizli Hazineleri Keşfedin